Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Zimski meni uz Staropramen: Zapečeno pile u pivskoj glazuri

AUTOR: Filip Milosavljević 22 Dec, 2020
Zimski meni uz Staropramen: Zapečeno pile u pivskoj glazuri

Kada ste poslednji put sebe izazvali da isprobate nešto novo, ili makar nešto što vam je poznato izmenite dovoljno da deluje kao da je u pitanju potpuno druga stvar? To uopšte ne mora da bude nešto ekstremno, već je dovoljno malo eksperimentisati u kuhinji. Toliko je recepata koji se mogu isprobati i ukusa koje treba otkriti, da je teško odlučiti odakle započeti novo gastro putovanje, ali imamo jedan zanimljiv predlog za vas.

Naime, jedna od najrasprostranjenijih namirnica, koju mnogi vole, je piletina. Ona se može spremati na bezbroj načina, a jedan vrlo zanimljiv je da je iskombinujete sa pivom. Ovo piće možete iskoristiti ne samo kao dopunu meniju, već i kao njegov sastavni deo. Naš predlog je Staropramen pivo koje će, iskorišćeno za glazuru, doprineti balansu jela i osvežiti vas. I zato, isprobajte piletinu na jedan potpuno novi način!

Recept koji vam danas donosimo može pripremiti svako uz malo strpljenja i posvećenosti, a za detaljna uputstva iz nastavka zadužen je bio Vanja Puškar. Njegov savet je da svu pažnju i energiju utrošenu u proizvodnju neke namirnice prenesemo preko tanjira, a njegov sjajan recept pročitajte u nastavku.

Zapečeno pile u pivskoj glazuri

Potrebne namirnice za 4 osobe:

  • Celo pile (oko 2kg)
  • 200g tikvica
  • 150g čeri paradajza
  • 50g belog luka
  • 100g crnog luka
  • 100g pšenice
  • 2cl ulja
  • 50g meda
  • 5g ljute papričice
  • 5g semena korijandera
  • 3g sušenog lista kefir limete
  • 80g pomorandže
  • 0.33l Staropramen piva
  • 30g maslaca
  • So i biber
  • 5g ruzmarina
  • 5g peršunovog lista
  • 5g majčine dušice

Priprema:

Pile seći duž leđa (butterfly). Zagrejati rernu na 250˚C. Pomešati ulje, med, lomljenu ljutu papričicu, so, biber, seme korijandera, list kefir limete. Dobijenom mešavinom dobro utrljati piletinu. Zagrejati keramičku činiju ili gusanu činiju za pečenje. Kada se rerna zagreje, izvaditi vrelu činiju i u nju staviti pile. Pustiti da se peče oko 15 min kako bi krenuo proces karamelizacije.

Pšenicu potopiti u vodu na oko 2 sata, a zatim skuvati 60%.

Beli luk seći napola. Crni luk seći napola. Tikvice seći na krupnije komade po želji. Čeri paradajz seći napola.

Kada pile dobije boju, dodati pivo. Smanjiti temperaturu na 200 i pustiti da tečnost ispari. Dodati povrće marinirano u otopljenom maslacu sa sitno seckanim začinskim biljem, so i biber (ko voli gušći sos može povrće da uvalja u brašno kako bi to brašno tokom pečenja povezalo tečnost). Dodati 60% kuvanu pšenicu. Sve preliti sa još malo meda i posuti dodatno začinima. Zapeći sve zajedno oko 20 minuta. Obavezno probati glazuru i proveriti da li treba da se doda još soli.

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Razvodi se zlatni američki par nakon 12 godina braka: Razlog je njegovo prekršeno obećanje

Žizel Bundšen i Tom Brejdi angažovali su advokate za pokretanje brakorazvodne parnice, potvrdili su izvori za Page Six. Par je…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…