• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Zimski meni uz Staropramen: Zapečeno pile u pivskoj glazuri

Filip Milosavljević
22.12.2020. 2 min Gourmet

Kada ste poslednji put sebe izazvali da isprobate nešto novo, ili makar nešto što vam je poznato izmenite dovoljno da deluje kao da je u pitanju potpuno druga stvar? To uopšte ne mora da bude nešto ekstremno, već je dovoljno malo eksperimentisati u kuhinji. Toliko je recepata koji se mogu isprobati i ukusa koje treba otkriti, da je teško odlučiti odakle započeti novo gastro putovanje, ali imamo jedan zanimljiv predlog za vas.

Naime, jedna od najrasprostranjenijih namirnica, koju mnogi vole, je piletina. Ona se može spremati na bezbroj načina, a jedan vrlo zanimljiv je da je iskombinujete sa pivom. Ovo piće možete iskoristiti ne samo kao dopunu meniju, već i kao njegov sastavni deo. Naš predlog je Staropramen pivo koje će, iskorišćeno za glazuru, doprineti balansu jela i osvežiti vas. I zato, isprobajte piletinu na jedan potpuno novi način!

Recept koji vam danas donosimo može pripremiti svako uz malo strpljenja i posvećenosti, a za detaljna uputstva iz nastavka zadužen je bio Vanja Puškar. Njegov savet je da svu pažnju i energiju utrošenu u proizvodnju neke namirnice prenesemo preko tanjira, a njegov sjajan recept pročitajte u nastavku.

Povezani članci

Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Zapečeno pile u pivskoj glazuri

Potrebne namirnice za 4 osobe:

  • Celo pile (oko 2kg)
  • 200g tikvica
  • 150g čeri paradajza
  • 50g belog luka
  • 100g crnog luka
  • 100g pšenice
  • 2cl ulja
  • 50g meda
  • 5g ljute papričice
  • 5g semena korijandera
  • 3g sušenog lista kefir limete
  • 80g pomorandže
  • 0.33l Staropramen piva
  • 30g maslaca
  • So i biber
  • 5g ruzmarina
  • 5g peršunovog lista
  • 5g majčine dušice

Priprema:

Pile seći duž leđa (butterfly). Zagrejati rernu na 250˚C. Pomešati ulje, med, lomljenu ljutu papričicu, so, biber, seme korijandera, list kefir limete. Dobijenom mešavinom dobro utrljati piletinu. Zagrejati keramičku činiju ili gusanu činiju za pečenje. Kada se rerna zagreje, izvaditi vrelu činiju i u nju staviti pile. Pustiti da se peče oko 15 min kako bi krenuo proces karamelizacije.

Pšenicu potopiti u vodu na oko 2 sata, a zatim skuvati 60%.

Beli luk seći napola. Crni luk seći napola. Tikvice seći na krupnije komade po želji. Čeri paradajz seći napola.

Kada pile dobije boju, dodati pivo. Smanjiti temperaturu na 200 i pustiti da tečnost ispari. Dodati povrće marinirano u otopljenom maslacu sa sitno seckanim začinskim biljem, so i biber (ko voli gušći sos može povrće da uvalja u brašno kako bi to brašno tokom pečenja povezalo tečnost). Dodati 60% kuvanu pšenicu. Sve preliti sa još malo meda i posuti dodatno začinima. Zapeći sve zajedno oko 20 minuta. Obavezno probati glazuru i proveriti da li treba da se doda još soli.

Oznake:

pilepiletinapivoreceptiStaropramen pivo

Povezani članci

Ako danas poručite ove goveđe krokete, dobićete ih za 30 godina

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Podeli

Zaprati Autor

Filip Milosavljević

Večiti pametnjaković koji živi negde između Sijetla 90-ih i Divljeg zapada Taličnog Toma. Inspiraciju nalazi u stripovima, muzici, knjigama i video igrama. Stalno dodaje nove stavke na beskrajne liste stvari koje treba videti, pročitati i uraditi u životu. Smatra da sve ide lakše uz pivo.

Ostali članci

Prethodni

Ova zdrava čorba dobra je za vaš imunitet

Sledeći

Zimski meni uz Staropramen: Smuđ orli

Sledeći
22.12.2020.

Zimski meni uz Staropramen: Smuđ orli

Prethodni
20.12.2020.

Ova zdrava čorba dobra je za vaš imunitet

Najnovije

Film „Barbi“ stiže na striming 15. decembra
CityMagazine
Goran Bare je komentarisao uspeh Aleksandre Prijović u Zagrebu, a malo ko je očekivao da će ovo reći
CityMagazine
Voja Govedarica
Tukao je Stalonea, psovao Žan Klod van Dama: Preminuo je čuveni Srbin iz akcionih filmova
CityMagazine
Donald Tramp
Ovaj glumac će biti mladi Donald Tramp u novom filmu: Dobro ga znamo iz superherojskih akcija, a izašle su i prve fotke sa snimanja
CityMagazine
Koštana
Da li je ovo prvi veliki medijski skandal sa poznatim licima u Srbiji: Čuveni lik iz književnosti je postojao i tužio je pisca koji ga je proslavio
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖