Znate li šta je seitan? “Pšenično meso” koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju
Izgledom i strukturom možda najuverljivija zamena za meso, seitan je jedan od retkih “mesnih imitatora” koji se ne bazira na soji, a njegova popularnost sve više raste.
Seitan je veganski ili vegetarijanski protein koji se pravi od pšeničnog glutena. To je popularna alternativa mesu jer je bogat proteinima, ne sadrži holesterol i ima čvrstu, mesnatu teksturu koja se lako može koristiti u raznim jelima, prženim, pečenim ili dinstanim.

Seitan se pravi tako što se pšenično brašno pomeša s vodom da bi se dobio gluten, koji se zatim opere od skroba i kuva u začinskom bujonu. Rezultat je čvrsta, elastična masa koja se može začiniti i oblikovati u različite oblike, zavisno od toga šta želimo da postignemo.
Zbog visoke koncentracije proteina, seitan je odličan izvor proteina za vegane i vegetarijance, ali osobe sa osetljivošću na gluten trebalo bi da ga izbegavaju.
Seitan se može pripremiti na nekoliko načina, ali evo jednostavnog recepta za pravljenje sejtana kod kuće:
Sastojci:
1 šolja pšeničnog brašna (po mogućstvu visokoproteinskog)
1/2 šolje vode (dodavati postepeno)
1/2 kašičice soli
1 kašičica soja sosa (opciono, za dodatni ukus)
Za kuvanje:
Voda (ili povrtni bujon) za kuvanje
1-2 kašičice soja sosa (opciono)
Začini po izboru (beli luk u prahu, crni biber, suvi začin…)

Priprema smese:
U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo koje je elastično i ne lepi se za ruke. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili vode dok ne dobijete željenu teksturu.
Kada dobijete testo, počnite da ga mesite pod mlazom hladne vode. Mesiti ga dok voda ne postane čista, a tekstura testa postane elastična i kompaktna. Ovaj proces je bitan da bi se odstranio suvišan skrob, ostavljajući samo gluten (protein pšenice).
Formiranje seitana:
Kada se gluten pravilno ispere, formirajte ga u oblik koji želite. Možeš napraviti male kuglice, komadiće ili ga ostaviti u obliku hleba, u zavisnosti od toga kako planirate da ga koristite.
Kuvanje sejtana:
U velikoj šerpi, u vodi ili povrtnom bujonu, dodajte malo soja sosa i začina po ukusu.
Stavite komade seitana u vodu i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 45 minuta do sat vremena. Seitan treba da postane čvrst i da upije tečnost.

Priprema za jelo:
Kada je seitan skuvan, možeš ga koristiti u raznim jelima. Možete ga pržiti, peći ili dodavati u supu, variva, pa čak i koristiti kao zamenu za meso u sendvičima.
Saveti:
Ako volite da seitan bude još sočniji, možete ga kuvati u bujonu sa više začina.
Možete ga iseći na tanke kriške ili komade, a zatim pržiti ili peći da dobijete hrskavu spoljašnost.
Seitan je izuzetno svestran, pa ga možete koristiti kao zamenu za meso u gotovo svakom jelu!
Пшенични угљени хидрати су стетнији од холестерола по здравље људи.
Trava ima jos manje holesterola, ne mislim na konoplju.
Sejtan na turskom znaci djavo.