• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Znate li šta je seitan? "Pšenično meso" koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju
Foto: Shutterstock/Johannes Ziegler Photo

Znate li šta je seitan? “Pšenično meso” koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju

Ivana Milošević
21.02.2025. 2 min Gourmet

Izgledom i strukturom možda najuverljivija zamena za meso, seitan je jedan od retkih “mesnih imitatora” koji se ne bazira na soji, a njegova popularnost sve više raste.

Seitan je veganski ili vegetarijanski protein koji se pravi od pšeničnog glutena. To je popularna alternativa mesu jer je bogat proteinima, ne sadrži holesterol i ima čvrstu, mesnatu teksturu koja se lako može koristiti u raznim jelima, prženim, pečenim ili dinstanim.

Znate li šta je seitan? "Pšenično meso" koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju
Foto: Shutterstock/Gema Alvarez Fernandez

Seitan se pravi tako što se pšenično brašno pomeša s vodom da bi se dobio gluten, koji se zatim opere od skroba i kuva u začinskom bujonu. Rezultat je čvrsta, elastična masa koja se može začiniti i oblikovati u različite oblike, zavisno od toga šta želimo da postignemo.

Zbog visoke koncentracije proteina, seitan je odličan izvor proteina za vegane i vegetarijance, ali osobe sa osetljivošću na gluten trebalo bi da ga izbegavaju.

Seitan se može pripremiti na nekoliko načina, ali evo jednostavnog recepta za pravljenje sejtana kod kuće:

Sastojci:

1 šolja pšeničnog brašna (po mogućstvu visokoproteinskog)
1/2 šolje vode (dodavati postepeno)
1/2 kašičice soli
1 kašičica soja sosa (opciono, za dodatni ukus)

Za kuvanje:

Voda (ili povrtni bujon) za kuvanje
1-2 kašičice soja sosa (opciono)
Začini po izboru (beli luk u prahu, crni biber, suvi začin…)

Znate li šta je seitan? "Pšenično meso" koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju
Foto: Shutterstock/Nicolas Orallo

Priprema smese:

U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo koje je elastično i ne lepi se za ruke. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili vode dok ne dobijete željenu teksturu.

Kada dobijete testo, počnite da ga mesite pod mlazom hladne vode. Mesiti ga dok voda ne postane čista, a tekstura testa postane elastična i kompaktna. Ovaj proces je bitan da bi se odstranio suvišan skrob, ostavljajući samo gluten (protein pšenice).

Formiranje seitana:

Kada se gluten pravilno ispere, formirajte ga u oblik koji želite. Možeš napraviti male kuglice, komadiće ili ga ostaviti u obliku hleba, u zavisnosti od toga kako planirate da ga koristite.

Kuvanje sejtana:

U velikoj šerpi, u vodi ili povrtnom bujonu, dodajte malo soja sosa i začina po ukusu.
Stavite komade seitana u vodu i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 45 minuta do sat vremena. Seitan treba da postane čvrst i da upije tečnost.

Znate li šta je seitan? "Pšenično meso" koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju
Foto: Shutterstock/etorres

Priprema za jelo:

Kada je seitan skuvan, možeš ga koristiti u raznim jelima. Možete ga pržiti, peći ili dodavati u supu, variva, pa čak i koristiti kao zamenu za meso u sendvičima.

Saveti:

Ako volite da seitan bude još sočniji, možete ga kuvati u bujonu sa više začina.
Možete ga iseći na tanke kriške ili komade, a zatim pržiti ili peći da dobijete hrskavu spoljašnost.
Seitan je izuzetno svestran, pa ga možete koristiti kao zamenu za meso u gotovo svakom jelu!

Oznake:

proteinpšenično mesosentaiveganska ishrana

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Somun
Prethodni

Somun, recept za mekano pecivo

Pasulj, recept sa rebarcima
Sledeći

Pasulj, recept sa rebarcima

Sledeći
Pasulj, recept sa rebarcima
25.02.2025.

Pasulj, recept sa rebarcima

Prethodni
20.02.2025.

Somun, recept za mekano pecivo

Somun

3 Comments

  1. V Djordjevic kaže:
    21.02.2025. u 09:25

    Пшенични угљени хидрати су стетнији од холестерола по здравље људи.

    Odgovori
    1. sava m kaže:
      21.02.2025. u 14:14

      Trava ima jos manje holesterola, ne mislim na konoplju.

      Odgovori
  2. BEG-Istra-SCHWAB. kaže:
    22.02.2025. u 01:31

    Sejtan na turskom znaci djavo.

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

MMF
Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
CityMagazine
exit
Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
CityMagazine
arlemm
Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
CityMagazine
čedomir petrović
Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
CityMagazine
film
Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖