• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Somun
Somun, foto: Jasmin Brutus / Alamy / Profimedia

Somun, recept za mekano pecivo

CityMagazine
20.02.2025. 2 min Recepti

Evo jednostavnog recepta za domaći somun:
Sastojci:

500 g brašna (po mogućstvu tip 00 ili pšenično brašno za hleb) 300 ml mlake vode 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca) 2 kašičice maslinovog ulja (opciono) 1 kašičica kvasnog praška (opciono, za mekšu teksturu)

Testo za picu, recept koji uvek uspe

Uputstvo:

Priprema kvasca:
U mlaku vodu dodajte šećer i kvasac, dobro promešajte i ostavite da odstoji 10-15 minuta dok ne počne da se stvara pena. Ovo je znak da je kvasac aktivan.

Miksanje testa:
U većoj činiji pomešajte brašno i so.
Ubrajajte pripremljeni kvasac i počnite da mesite testo. Dodajte maslinovo ulje i nastavite da mesite dok ne dobijete glatko, mekano testo (oko 10 minuta). Ako koristite kvasni prašak, dodajte ga u brašno pre nego što pomešate sa vodom.
Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna; ako je previše suvo, dodajte malo vode.

Prvo dizanje testa:
Pokrijte testo krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat, dok ne udvostruči svoj volumen.

Oblikovanje somuna:
Kada se testo udvostruči, podelite ga na 6-8 manjih lopti (zavisno od željene veličine somuna).
Svaku loptu oblikujte u okrugli ili ovalni oblik i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite razmak između somuna.

Ražani hleb, recept



Drugi rast:
Pokrijte somune i ostavite ih da se dižu još 15-20 minuta.

Pečenje somuna:
U međuvremenu, zagrejte rernu na 220°C (prethodno zagrejavanje).
Pre pečenja, možete prstima malo pritisnuti svaki somun da biste dobili lepu ravnu površinu.
Stavite pleh u rernu i pecite somune 15-20 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju.

Završni detalj:
Kada su somuni pečeni, izvadite ih iz rerne i odmah ih premažite sa malo maslaca ili maslinovog ulja za sjajnu površinu i mekano testo.

Oznake:

somun

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sutlijaš
Prethodni

Sutlijaš, recept za savršenu poslasticu

Znate li šta je seitan? "Pšenično meso" koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju
Sledeći

Znate li šta je seitan? “Pšenično meso” koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju

Sledeći
Znate li šta je seitan? "Pšenično meso" koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju
21.02.2025.

Znate li šta je seitan? “Pšenično meso” koje ne sadrži holesterol i idealno je za one koji žele da smršaju

Prethodni
19.02.2025.

Sutlijaš, recept za savršenu poslasticu

Sutlijaš

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    „Buđenje“ u centru grada: Beogradski bend „Vatrom u Led“ održao spektakularnu promociju
    „Buđenje“ u centru grada: Beogradski bend „Vatrom u Led“ održao spektakularnu promociju
    CityMagazine
    koncert
    Bili smo na koncertu benda koji polovina “zaljubljenog” Beograda obožava
    CityMagazine
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    CityMagazine
    dušan kovačević
    Dušan Kovačević u Evropskom parlamentu: Evropa mora zaštititi civilno društvo i kulturni sektor u Srbiji
    CityMagazine
    ksenija pajčin
    Šta zajedničko imaju Ksenija Pajčin i grupa Oasis (VIDEO)
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖