Ražani hleb, recept
Evo jednog jednostavnog recepta za domaći ražani hleb:
Sastojci:
500 g ražanog brašna
300 g belog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2 kašičice suve kvasca
1 kašičica kvasca u prahu (ili 25 g svežeg kvasca)
400 ml tople vode (oko 40°C)
2 kašike maslinovog ulja ili nekog drugog biljnog ulja
1 kašičica sirćeta (po želji, za poboljšanje ukusa i teksture)
Uputstvo:
Priprema testa:
U velikoj činiji pomešajte raženo brašno, pšenično brašno, so, šećer i kvasac.
Dodajte toplu vodu (ne previše vruću da ne ubije kvasac) i maslinovo ulje. Po želji možete dodati i kašičicu sirćeta, koje može doprineti boljoj teksturi i ukusu hleba.
Mešanje i mesenje:
Mešajte sastojke dok se ne sjedine, a zatim pređite na mesenje testa. Mesite oko 10-12 minuta dok ne postane glatko i elastično. Možete koristiti i mikser sa nastavkom za testo ako ga imate.
Prvo dizanje testa:
Stavite testo u posudu, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 do 1.5 sat. Testo treba da udvostruči svoj volumen.
Oblikovanje i drugo dizanje:
Kada se testo udvostruči, izvadite ga iz posude i lagano premesite. Oblikujte hleb prema želji (okrugli, duguljasti, ili u plehu).
Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje ili u nauljenu posudu.
Pokrijte ga ponovo krpom i ostavite još 30 minuta da se ponovo diže.
Pečenje:
Dok se testo diže, zagrejte rernu na 220°C.
Pre pečenja, možete hleb površinski premazati sa malo vode, što će pomoći da korica bude hrskava.
Pecite hleb 30-35 minuta, ili dok ne postigne lepu zlatno-smeđu boju. Ako želite da proverite da li je hleb gotov, kucnite po donjoj strani – ako zvuči šuplje, hleb je gotov.
Hlađenje:
Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se ohladi na rešetki pre nego što ga isečete.
Uživajte u svom domaćem raženom hlebu! Možete ga koristiti za sendviče, sa supama ili kao prilog uz razna jela.
Trenutno nema komentara! Budite prvi