Testo za picu, recept koji uvek uspe
Evo jednog jednostavnog recepta za testo za picu, koje možete da koristite odmah.
Testo za picu
Sastojci:
500 g brašna (tip 00 ili univerzalno) 1 kesica suvog kvasca (7 g) 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 2 kašičice maslinovog ulja 300 ml tople vode (ne vruće) 1 kašičica origana (opciono, za dodatni ukus)
Uputstvo:
Priprema kvasca:
U maloj činiji pomešajte tolu vodu, šećer i suvi kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta, dok se ne pojave mehurići i kvasac se aktivira.
Priprema testa:
U većoj činiji pomešajte brašno, so i origano (ako koristite). Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje.
Postepeno dodajte vodu i mešajte kašikom ili rukama dok ne dobijete lepljivo testo.
Mesite:
Prenesite testo na blago pobrašnjenu površinu i mesite oko 5-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte još brašna, ali pazite da testo ne postane previše tvrdo.
Ostavljanje da naraste:
Stavite testo u blago nauljenu činiju i pokrijte ga krpom. Ostavite na toplom mestu da naraste oko 1-1,5 sata, ili dok ne udvostruči volumen.
Oblikovanje i priprema:
Kada testo naraste, prebacite ga na radnu površinu i ponovo ga kratko izmesite. Podelite ga na 2-3 lopte (zavisi od veličine pizze koju želite da pravite).
Svaku loptu rastanjite u željeni oblik koristeći oklagiju ili rukama.
Pečenje:
Preko razvučenog testa stavite preliv po želji (sos, sir, povrće, meso), a zatim stavite pizzu u prethodno ugrejanu pećnicu na 220°C i pecite oko 10-15 minuta, dok kora ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Trenutno nema komentara! Budite prvi