• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Izabrano je najbolje jelo iz Srbije: Nije ni burek, ni sarma
Najbolje jelo iz Srbije, foto: Shuttestock

Izabrano je najbolje jelo iz Srbije: Nije ni burek, ni sarma

CityMagazine
07.02.2025. 2 min Recepti


Najbolje jelo iz Srbije nije ni burek, ni pljeskavica, ni gibanica, ni sarma, ni burek,već pazarke mantije, prema ocenama na Taste Atlasu.
Na drugom mestu našla se komplet lepinja, a na trećem je leskovački roštilj
Pazarske mantije su srpsko jelo poreklom iz Novog Pazara. Ovo jelo po ukusu podseća na bosanski burek, ali je po obliku sasvim drugačije. Mantije se obično prelivaju jogurtom i jedu dok su još vruće“, piše Taste Atlas.

Šta su mantije


Mantije su zapravo male pite sa mesom, koje se prže ili peku, a karakteristične su po bogatstvu ukusa i sočnosti.
Iako postoje varijacije u pripremi, osnovni sastojci su obično meso (najčešće mlevena jagnjetina, govedina ili piletina), luk, začini i kvasni ili bezkvasni test. Jelo se može pripremiti u obliku malih okruglih punjenih pogača koje se slažu u tepsiju i zatim peku, ili se mogu praviti kao manje, kruškolike mantije.

Stari recept jugoslovenskih baka: Tradicionalna supa koja mirisom i ukusom leči zimsku depresiju

Recept za mantije:

Sastojci:

500 g mlevenog mesa (jagnjetina, govedina ili mešavina) 2 glavice crnog luka, sitno iseckane 1 jaje 200 g jogurta 2 kašičice praška za pecivo 500 g brašna 100 ml mleka 50 ml ulja So i biber po ukusu 1 kašičica začina po izboru (aleva paprika, suvi začin ili origano)

Za premazivanje:

1 jaje (za premazivanje) 2 kašičice ulja

Priprema:

Priprema testa: U većoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i biber. U drugoj posudi pomešajte jogurt, mleko, ulje i jaje. Postepeno dodajte mokre sastojke u brašno i mesite dok ne dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji 30 minuta, pre nego što ga oblikujete.Priprema filovanja: U tavi zagrejte malo ulja i propržite sitno iseckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i pržite dok se ne zapeče. Dodajte začine po ukusu (so, biber, aleva paprika) i mešajte dok meso ne postane jednolično. Ostavite da se ohladi.Formiranje mantija: Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na manje kvadrate ili krugove (oko 8×8 cm). Na svaki komad testa stavite malo fila i oblikujte mantiju tako da dobijete malu kesicu ili trougao. Pritisnite ivice kako bi se dobro zatvorile.

Pečenje: Premažite mantije umućenim jajetom i stavite ih u prethodno zagrejanu pećnicu na 200°C. Pecite ih oko 25-30 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđe.

Serviranje: Mantije su najbolje kada su još tople, a možete ih poslužiti uz jogurt ili pavlaku.

Oznake:

jelomantije

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

fit burek
Prethodni

Recept za fit burek bez kora koji možete jesti bez griže savesti

Trileće
Sledeći

Trileće, recept za kolač koji uvek uspe

Sledeći
Trileće
17.02.2025.

Trileće, recept za kolač koji uvek uspe

Prethodni
27.01.2025.

Recept za fit burek bez kora koji možete jesti bez griže savesti

fit burek

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Zdravko Čolić
    Za ovu svoju pesmu Zdravko Čolić kaže da je najbolja, ali ne sme da je peva uživo: “Svaki čovek ovu pesmu može napisati o svojoj ženi”
    CityMagazine
    pripovedač
    „Pripovedač“: Ispričaj mi priču
    Filip Milosavljević
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    Prva bioskopska projekcija na Divčibarama ikada: ‘Kad budem mrtav i beo’ pod zvezdama u okviru 10. Mountain Music Festa
    CityMagazine
    film
    Kako je ruska pesma o vojniku na frontu inspirisala domaći hit film: Pre 30 godina je bila premijera ostvarenja koje i danas gledamo sa knedlom u grlu
    CityMagazine
    rouzovi
    Komedija „Rouzovi” inspirisana čuvenom komedijom ima sjajnu ekipu
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖