Sutlijaš, recept za savršenu poslasticu
Naravno! Evo jednostavnog recepta za sutlijaš koji su još pripremale naše bake. Reč je o savršenoj domaćoj poslastici, u kojoj količinu šećera možete sami da regulišete, u kojoj nema konzervansa, a koja može da se jede i toplaa i hladna.
Sutlijaš, recept
Sastojci:
1 litar mleka 100 g pirinča (najbolje okrugli, za puding) 100 g šećera (po ukusu možete dodati više ili manje) 1 vanilin šećer 1 kašičica limunove kore (opciono) Cimet za posipanje (opciono)
Uputstvo:
Priprema pirinča: Pirinač dobro operite pod hladnom vodom, a zatim ga stavite da se kuva u 500 ml vode. Kuvajte ga na srednje jakoj vatri dok ne omekša, oko 10 minuta. Povremeno mešajte kako ne bi zagoreo.
Kuvanje sutlijaša: U velikoj šerpi zagrejte mleko do tačke ključanja. Smanjite vatru, pa u mleko dodajte skuvani pirinač i mešajte. Kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući, dok se mleko ne upije i smesa ne postane kremasta.
Dodavanje šećera i vanilin šećera: Kada mleko bude skoro upijeno i smesa počne da postaje gušća, dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite sa mešanjem dok se šećer potpuno ne rastopi.
Začini: Po želji, možete dodati kašičicu limunove kore za dodatnu svežinu.
Završni koraci: Kada sutlijaš postigne željenu gustinu, skinite sa vatre. Ostavite ga da se ohladi nekoliko minuta pre nego što ga servirate.
Serviranje: Sutlijaš možete servirati u šoljama ili činijama. Po vrhu pospite cimet ili vanilu po želji. Možete ga poslužiti toplog ili hladnog, po ukusu.
Trenutno nema komentara! Budite prvi