3 ukusna i zanimljiva recepta sa bananama ukoliko vam je dosadio banana bread
Poslednjih mesec dana većina nas kuvala je više nego ikada, a zvezda karantinske trpeze svakako je banana bread. No, iako je reč o vrlo ukusnom i zdravom receptu, vrlo je moguće da vam je privremeno dosadio jer ste ga često spremali u poslednje vreme… Zato smo danas za vas izdvojili tri jednako sjajna, ukusna i zanimljiva recepta sa bananama koji mogu poslužiti kao odlična alternativa.
Od banana sladoleda, preko palačinki, pa sve do čipsa, ove poslastice će biti savršen izbor za popodnevnu užinu, lagani doručak, ili pak desert posle ručka…
Sladoled od banane
Ova poslastica omiljena je među veganima, a kako sadrži dosta manje kalorija od običnog sladoleda, odličan je izbor za karantinske dane kada je zbog smanjenog kretanja vrlo bitno da vodimo računa o balansiranoj ishrani.
Sve što je potrebno da uradite jeste da nekoliko zrelih banana isečete na krupnije komade, stavite u plastičnu posudu za odlaganje hrane i stavite u zamrzivač da se zalede. Nakon toga, kada vam se prijede nešto slatko, samo izvadite nekoliko komada, sipajte ih u blender i blendajte dok ne dobijete finu kremastu masu. Po želji možete dodati malo vode ili biljnog mleka, za još kremastiji efekat, a kako biste obogatili ukus, možete birati zdrav dodatak po želji – malo kakaa, komadiće crne čokolade, seckane bademe ili šumsko voće. Brzo, ukusno i zdravo!
Palačinke od banane
Ovaj recept odličan je predlog za doručak, pogotovo ako izbegavate brašno ili ste alergični na gluten.
Sve što vam je potrebno jesu dve zrele banane, dva jajeta i malo praška za pecivo. Nema potrebe da dodajete šećer jer su banane već dovoljno slatke, ali možete dodati malo brašna od ovsenih pahuljica za bolju teksturu, kao i kakao, vanilu, cimet, komadiće crne čokolade, maline, seckane bademe ili kikiriki puter, po ukusu.
Banane najpre izgnječite tako da dobijete pire, dodajte umućena jaja i ostale sastojke po želji, pa sve fino promešajte kako bi se sastojci sjedinili. Zagrejte tiganj, pa kašikom sipajte manju količinu smese da biste ih lakše okrenuli, jer su nešto delikatnije teksture od običnih palačinki. Pecite na obe strane par minuta dok ne dobiju finu boju, pa poslužite uz grčki jogurt, i voće po izboru.
Čips od banane
Činjenica je da zbog pojačane nervoze i napetosti, ovih dana imamo veću potrebu za grickalicama nego obično… No, ukoliko preteramo sa običnim čipsom, to nam sigurno neće doneti ništa dobro… Zašto onda ne biste probali hrskavi čips od banane koji je jednako zanimljiv, ali daleko zdraviji?!
Za ovu ukusnu, zdravu grickalicu potrebno vam je nekoliko banana i malo limunovog soka. Za početak, uključite rernu na 120°C i obložite pleh papirom za pečenje. Iseckajte banane na što tanje kolutiće (tako će čips biti hrskaviji), poprskajte ih limunovim sokom, a za dodatni šmek možete dodati i malo kakaa ili cimeta. Stavite pleh u pećnicu i pecite oko sat i po, a zatim izvadite, okrenite svaki kolutić i pecite još oko sat vremena. Poenta je da se banane dehidriraju i da postanu hrskave poput čipsa. Zbog toga je važno da tokom pečenja vodite računa o temperaturi kako banane ne bi zagorele. Znaćete da je čips gotov kada dobije zlatnožutu boju. Ostavite da se malo prohladi i uživajte u zdravoj i ukusnoj grickalici, a možete ga dodati i u musli za doručak. Prijatno!
Izvor: Stylist UK
Fotografije: Pinterest