4 recepta za zdrave zimske smutije
Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji će vas razuveriti. Naime, zajedničko im je da zagrevaju, a pritom su bogati hranljivim materijama. Pre nego što pređemo na recepte, otkrićemo vam proceduru za pripremu bilo kog smutija.
1. Blender
Izbegavajte zaleđeno voće, već sačekajte da se odledi i odstoji na sobnoj temperaturi. U tom slučaju potrebno je 5 do 10 minuta mešanja.
2. Ringla ili mikrotalasna
Prespite kašu u posudu za podgrevanje i stavite je na laganu vatru. Isto važi i za mikrotalasnu.
3. Zagrejana tečnost
Smuti možete zagrejati i tako što ćete dodati toplu vodu, mleko ili drugu tečnost.
Nakon uvodne priče, prelazimo na ono što vas više interesuje, a to su kombinacije voća i povrća za najukusnije obroke.
1. Vitaminska bomba
Sastojci:
Pola šolje vrele vode, jedan mango, jedna pomorandža i dve kašike rendanog đumbira.
Oljuštite mango i pomorandžu, a zatim ih iseckajte na sitne komade, pa dodajte đumbir. Prelijte mešavinu vodom, tako da dobijete željenu gustinu. Ukoliko osećate da vam je potrebno nešto jako toplo, smuti stavite nakratko u mikrotalasnu.
2. Smuti od banane
Sastojci:
Jedna šolja vrele vode, jedna oljuštena banana, jedna kašika seckanih oraha, dve urme bez koštice, prstohvat cimeta, prstohvat đumbira u prahu, malo ekstrakta vanile, po ukusu.
Sve sastojke pomešajte u blenderu, a zatim dobijenu smesu prespite u željene posude i odložite ih u mikrotalasnu. Pospite malo cimeta, po ukusu.
3. Poslastica od čokolade
Sastojci:
Četiri iseckane banane, pola šolje zagrejanog mleka po izboru, jedna kašika kikiriki putera, dve kašike nezaslađenog kakaa i pola kašičice cimeta.
Prvo izgnječite banane, pa dodajte redom sastojke, i usput mešajte dok se smesa ne ujednači. Odozgo možete posuti rendani đumbir, crnu čokoladu, kokos ili pojačati ukus sa još malo putera od kikirikija. Kao i u slučaju prethodnih poslastica, smuti možete zagrejati na šporetu.
4. Zeleni smuti
Sastojci:
Dve šolje tople vode, dve jabuke, dve šolje svežeg spanaća, jedna banana, jedna urma, šaka semenki bundeve, prstohvat mlevenog đumbira, isto toliko kajenskog bibera, malo ekstrakta vanile.
Prvo pomešajte semenke bundeve, đumbir, biber i vanilu, a zatim i preostale sastojke, da biste tek na kraju dodali vodu. Kada smesa dobije željenu gustinu, eventualno je zagrejte na ringli i poslužite.
Izvor: Aktivni Si
Fotografije iz naslovnog kolaža: Unsplash