4 slasna recepta za ljubitelje roštilja
Pileći ražnjići, kukuruz s mirisnim uljem i začinskim biljem, kozice – jela s roštilja imaju poseban ukus i miris, dok proces kuvanja ne oduzima puno vremena i ne zahteva previše truda. U narednih nekoliko minuta predstavljamo vam popularne recepte s roštilja i delimo kulinarske tajne pripreme specijaliteta na otvorenom.
Jagnjetina s ruzmarinom
Sastojci:
7 jagnjećih rebara
4 kašike maslinovog ulja
sveži peršun
ruzmarin
so
Način pripreme:
Prvo je potrebno pripremiti marinadu za meso. Da biste to učinili, u dubokoj posudi pomešajte maslinovo ulje, naseckani peršun, ruzmarin, so i biber. Nakon toga, meso treba staviti u posudu s marinadom i držati tako 90 do 120 minuta – na taj način će upiti sve arome i postati mekše i sočnije.
Zatim meso peći na roštilju 7-8 minuta sa svake strane. Važno je osigurati da u roštilju nema otvorene vatre, da meso ne bi zagorelo. Zbog toga pri ruci treba imati bocu vode. Gotovo jelo služi se vruće, dopunjeno svežim povrćem i začinskim biljem.
Kukuruz s maslacem i začinskim biljem
Sastojci:
4 kukuruza
4 kašike maslinovog ulja
50 g maslaca
2 čena belog luka
peršun
paprika
so
Način pripreme:
Kukuruz u klipu ogulite i namažite maslinovim uljem. Zatim stavite kukuruz na rešetku roštilja i pecite ga oko 20 minuta, neprestano ga okrećući.
Kada je kukuruz gotov, rastopite maslac i dodajte naseckani peršun, ruzmarin i izgnječen beli luk. Gotovo jelo se servira vruće, s mirisnim maslacem i solju.
Šiš kebab s pilećim krilcima
Sastojci:
1 kg pilećih krilaca
2 crna luka
3 čena belog luka
500 ml kefira
mladi luk
biber
so
Način pripreme:
Pomešajte kefir, sitno naseckani crni, mladi i beli luk, so i biber. U dobijenu marinadu ubacite pileća krilca – meso morate marinirati najmanje sat vremena. Zatim stavite krilca na rešetku ili ražnjiće i pecite na roštilju oko 20 minuta, uz često okretanje. Gotovo jelo poslužite sa svežim povrćem i naseckanim začinskim biljem. Pilećim ražnjićima možete dodati sveže pripremljen umak od kisele pavlake i belog luka, za čiju pripremu je dovoljno sitno naseckati beli luk i pomešati sastojke.
Kozice u umaku od limete i meda
Sastojci:
1 kg kozica
1 limeta
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda
crvena ljuta mlevena paprika
so
Način pripreme:
Prvo morate napraviti marinadu. Da biste to učinili, u dubokoj posudi pomešajte ulje, sok od limete, med i začine. Dobijeni umak dodajte neoguljenim kozicama i marinirajte oko sat vremena.
Zatim stavite kozice na roštilj i pecite 15-20 minuta. Po želji se gotovo jelo može preliti i umakom od maslinovog ulja i soka limete, te posuti svežim naseckanim peršunom.
Izvor: Marie Claire Russia