Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

4 slasna recepta za ljubitelje roštilja

AUTOR: CityMagazine 30 Apr, 2022
4 slasna recepta za ljubitelje roštilja

Pileći ražnjići, kukuruz s mirisnim uljem i začinskim biljem, kozice – jela s roštilja imaju poseban ukus i miris, dok proces kuvanja ne oduzima puno vremena i ne zahteva previše truda. U narednih nekoliko minuta predstavljamo vam popularne recepte s roštilja i delimo kulinarske tajne pripreme specijaliteta na otvorenom.

Jagnjetina s ruzmarinom

Foto: Alex Hudson on Unsplash

Sastojci:

7 jagnjećih rebara
4 kašike maslinovog ulja
sveži peršun
ruzmarin
so

Način pripreme:

Prvo je potrebno pripremiti marinadu za meso. Da biste to učinili, u dubokoj posudi pomešajte maslinovo ulje, naseckani peršun, ruzmarin, so i biber. Nakon toga, meso treba staviti u posudu s marinadom i držati tako 90 do 120 minuta – na taj način će upiti sve arome i postati mekše i sočnije.

Zatim meso peći na roštilju 7-8 minuta sa svake strane. Važno je osigurati da u roštilju nema otvorene vatre, da meso ne bi zagorelo. Zbog toga pri ruci treba imati bocu vode. Gotovo jelo služi se vruće, dopunjeno svežim povrćem i začinskim biljem.

Kukuruz s maslacem i začinskim biljem

Foto: Sam Moghadam Khamseh on Unsplash

Sastojci:

4 kukuruza
4 kašike maslinovog ulja
50 g maslaca
2 čena belog luka
peršun
paprika
so

Način pripreme:

Kukuruz u klipu ogulite i namažite maslinovim uljem. Zatim stavite kukuruz na rešetku roštilja i pecite ga oko 20 minuta, neprestano ga okrećući.

Kada je kukuruz gotov, rastopite maslac i dodajte naseckani peršun, ruzmarin i izgnječen beli luk. Gotovo jelo se servira vruće, s mirisnim maslacem i solju.

Šiš kebab s pilećim krilcima

Foto: Peter Pham on Unsplash

Sastojci:

1 kg pilećih krilaca
2 crna luka
3 čena belog luka
500 ml kefira
mladi luk
biber
so

Način pripreme:

Pomešajte kefir, sitno naseckani crni, mladi i beli luk, so i biber. U dobijenu marinadu ubacite pileća krilca – meso morate marinirati najmanje sat vremena. Zatim stavite krilca na rešetku ili ražnjiće i pecite na roštilju oko 20 minuta, uz često okretanje. Gotovo jelo poslužite sa svežim povrćem i naseckanim začinskim biljem. Pilećim ražnjićima možete dodati sveže pripremljen umak od kisele pavlake i belog luka, za čiju pripremu je dovoljno sitno naseckati beli luk i pomešati sastojke.

Kozice u umaku od limete i meda

Foto: Farhad Ibrahimzade on Unsplash

Sastojci:

1 kg kozica
1 limeta
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda
crvena ljuta mlevena paprika
so

Način pripreme:

Prvo morate napraviti marinadu. Da biste to učinili, u dubokoj posudi pomešajte ulje, sok od limete, med i začine. Dobijeni umak dodajte neoguljenim kozicama i marinirajte oko sat vremena.

Zatim stavite kozice na roštilj i pecite 15-20 minuta. Po želji se gotovo jelo može preliti i umakom od maslinovog ulja i soka limete, te posuti svežim naseckanim peršunom.

Izvor: Marie Claire Russia

Najčitanije

Šta se dešava u vašem telu kada jedete čokoladu svakog dana?

Ukoliko ste ljubitelj čokolade (a ko nije), verovatno vam je zbunjujuće to što se ona čas preporučuje kao deo ishrane,…

Jedna čaša ovog čudesnog soka dnevno smanjuje rizik od srčanog udara, a to nije jedina njegova zdravstvena korist

Cvekla je zdravo korenasto povrće koje se može pripremiti na mnogo različitih načina, a njen sok jedan je od sve…

Nedostatak vitamina B-12 je čest problem koji može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje

Nedostatak vitamina B12 uobičajen je zdravstveni problem koji pogađa oko 13% ljudi. B12 je oskudan u ishrani, a nalazi se…

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Ovoj ženi fudbalera će biti najteže da gleda meč Srbija – Švajcarska: Razlog nije afera o kojoj svi bruje

Kristina Frojler će sutra imati težak zadatak. Evo zbog čega se svi pitaju da li će navijati za Srbiju ili…

Najnovije - Gastro

Medaljoni sa limunom: Ručak koji će vas ugrejati ovih hladnih zimskih dana

Ako zimi volite mesnate i kalorične obroke, imamo za vas sjajan recept, koji se oslanja na jedan tipičan srpski specijalitet,…

Ne volite kuvano vino? Isprobajte ovaj recept za najukusniji čokoladni punč

Kuvano vino je tradicionalno omiljeno piće tokom praznične sezone, no, ima i onih kojima baš ne prija ili koji ga…

Azijska kuhinja: Chi Le Ma

Novo ime na beogradskoj gastro sceni nalazi se na staroj lokaciji, poznatoj po kineskoj kuhinji. Neposredno ispod hotela Srbija u…

Piroške sa sirom

Vikend je pravo vreme za pripremu peciva za doručak, pa u skladu sa tim donosimo jedan recept, za koji mislimo…

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…