Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najbolje marinade uz koje će meso biti sočno

AUTOR: CityMagazine 27 Apr, 2022
Najbolje marinade uz koje će meso biti sočno

Vreme je za šetnje na svežem vazduhu, aktivan provod i, naravno, piknike u prirodi. Jedno od najpopularnijih jela ovog godišnjeg doba je roštilj. U redovima koji slede predstavljamo vam načine na koje možete marinirati meso da postane sočno i mekano.

Marinada od luka

Marinada od luka idealna je za svinjetinu – meso se može marinirati do 6-8 sati. Takođe, jagnjetina i junetina dobro idu uz luk, ali ne i piletina, jer kao neutralna može izgubiti ukus. Za pripremu marinade potreban vam je luk, so i biber (količina zavisi od toga koliko mesa planirate – na 1 kg svinjetine potrebne su 2 glavice luka). Jedan luk se isecka na kolutiće, a drugi izrenda na sitno. Pire od luka posolite i pobiberite i pomešajte s mesom, ostavite da se marinira 2 do 8 sati. Zatim komadiće mesa nanižite na ražanj, naizmenično s kolutovima preostalog luka.

Marinada od kivija

Marinada od kivija pogodna je za sve vrste mesa, čineći ga sočnim i mekim. Za kuvanje će vam biti potrebni: kivi, luk, malo biljnog ulja, začini i so – svi sastojci se moraju naseckati (možete koristiti blender) i pomešati s komadima mesa. Marinirajte oko 20-40 minuta.

Foto: Victoria Shes / Unsplash

Marinada od nane

Marinada od mente tradicionalno se koristi za piletinu i jagnjetinu – ova kombinacija čini meso mekim i začinjenim, dok istovremeno eliminiše specifične ukuse. Za kuvanje vam je potrebna sveža menta, luk i so. Luk se isecka na polukružne listiće, stabljike nane se odvoje od listova, sastojci se pomešaju s pripremljenim komadima mesa, posole i ponovo promešaju. Najbolje je da se meso marinira preko noći.

Kefir marinada

Kefir marinada idealno se kombinuje s nežnim pilećim mesom, kao i ćuretinom i svinjetinom. Za kuvanje morate pomešati kefir, so, biber i začinsko bilje po ukusu (na primer, mirođija i peršun), a po želji dodati i druge začine. Zatim pripremljene komade piletine ili drugog mesa prelijte marinadom i ostavite najmanje 2 sata prekriveno folijom (što duže to bolje), a zatim ispecite meso.

Marinada od paradajza

Marinada od paradajza savršena je za svinjetinu, jagnjetinu i teletinu. Za njenu pripremu potreban vam je pire od paradajza ili paradajz u vlastitom soku, nekoliko čenova belog luka, biber, so, crni luk i začini po ukusu. Naseckajte crni i beli luk, malo razredite pire od paradajza vodom i kratko prokrčkajte, dodajte povrće, so i začine. Preporučuje se da se gotova marinada skuva, a zatim pomeša s mesom i marinira 2 do 4 sata. Takođe, marinada se može poslužiti uz kuvano meso i koristiti kao umak.

Izvor: Marie Claire Russia
Naslovna fotografija: Alexandru Bogdan-Gita / Unsplash

Najčitanije

Seksualne navike koje su izašle iz mode: Mladi danas retko rade ove stvari

Kao i generacije pre njih, i mladi u današnje vreme su ubeđeni da su promiskuitetniji nego ljudi ranijih doba. Neće…

Koje od ovih 8 lica vas najviše plaši? Ovaj test otkriva mračnu i potisnutu stranu vaše ličnosti

Dobro pogledajte ovih osam portreta i izaberite ono lice koje vas najviše uznemiruje, koje ne biste želeli da sretnete kada…

Šta se dešava u vašem telu kada jedete čokoladu svakog dana?

Ukoliko ste ljubitelj čokolade (a ko nije), verovatno vam je zbunjujuće to što se ona čas preporučuje kao deo ishrane,…

Ovo su četiri misli koje muškarcima prođu kroz glavu kada se nađu pred nagom ženom

Golo žensko telo oduvek je delovalo kao magnet za muškarce. Kada se žena skine, muškarci zaborave na sve ostalo i…

Jedna čaša ovog čudesnog soka dnevno smanjuje rizik od srčanog udara, a to nije jedina njegova zdravstvena korist

Cvekla je zdravo korenasto povrće koje se može pripremiti na mnogo različitih načina, a njen sok jedan je od sve…

Nedostatak vitamina B-12 je čest problem koji može ostaviti ozbiljne posledice na zdravlje

Nedostatak vitamina B12 uobičajen je zdravstveni problem koji pogađa oko 13% ljudi. B12 je oskudan u ishrani, a nalazi se…

Najnovije - Gastro

Testenina sa orasima i mlekom: Slatka pasta koja će obradovati vaše ukućane

Svi volimo domaće deserte, ali oni ponekad zahtevaju zaista puno vremena za pripremu. Upravo zbog toga, radujemo se kada naletimo…

Medaljoni sa limunom: Ručak koji će vas ugrejati ovih hladnih zimskih dana

Ako zimi volite mesnate i kalorične obroke, imamo za vas sjajan recept, koji se oslanja na jedan tipičan srpski specijalitet,…

Ne volite kuvano vino? Isprobajte ovaj recept za najukusniji čokoladni punč

Kuvano vino je tradicionalno omiljeno piće tokom praznične sezone, no, ima i onih kojima baš ne prija ili koji ga…

Azijska kuhinja: Chi Le Ma

Novo ime na beogradskoj gastro sceni nalazi se na staroj lokaciji, poznatoj po kineskoj kuhinji. Neposredno ispod hotela Srbija u…

Piroške sa sirom

Vikend je pravo vreme za pripremu peciva za doručak, pa u skladu sa tim donosimo jedan recept, za koji mislimo…

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…