5 predloga za detoks večeru
Nakon praznovanja i uživanja u slanim i slatkim đakonijama, došao je trenutak da se vratimo zdravim navikama, koje uključuju vežbanje, ali i laganije obroke. Najbolje je već sada razmisliti koje namirnice i jela nam mogu pomoći da smanjimo nadutost i očistimo organizam. Stručnjaci savetuju da krenemo od večere, koja bi trebalo da bude bogata povrćem, i jednostavna za pripremu. Tikvice, artičoke, kelj, samo su neki od predloga koji se mogu naći na vašem meniju. Jedno od svojstava pobrojanih namirnica jeste sprečavanje zadržavanja tečnosti, a pritom su ukusne i zadovoljavaju potrebe organizma. Nadamo se da ste spremni, jer prelazimo u kuhinju…
1. Krem čorba od tikvica
Za početak, oljuštite i isecite tikvicu i krompir na kockice, nakon čega ćete sitno iseckati crni luk. U tiganju na malo ulja propržite luk, dodajte pripremljeno povrće, i sve zalijte bujonom. Ostavite da se krčka 20 minuta, zatim štapnim mikserom sjedinite sastojke u kremastu smesu, i dodajte kap maslinovog ulja. Čorbu možete služiti toplu ili prohlađenu.
2. Artičoke sa šunkom
Izgnječite čen belog luka, i propržite ga na blagoj vatri u tiganju dok ne poprimi zlatnu boju. Zatim, dodajte artičoke, koje ste prethodno obarili, i na kraju šunku isečenu na kockice. Nakon 5 do 7 minuta, nalijte malo belog vina, ostavite da se krčka još desetak minuta, pa skinite sa vatre i servirajte na tanjir.
3. Salata od kelja
Skuvajte jaje, pa zatim očistite kelj i takođe ga stavite u ključalu vodu (ovde treba napomenuti da je reč o tvrđem povrću, pa odvojte dovoljno vremena za njegovu pripremu). Za to vreme, isecite avokado napola i stavite ga na tanjir, dodajte jaje i tek na kraju obaren kelj. Po želji, ukus obogatite orašastim plodovima ili paradajzom. Salatu prelijte sa malo maslinovog ulja i prstohvatom soli.
4. Losos sa rukolom
Filet lososa stavite na gril da se ispeče i začinite ga sa malo naseckane mirođije i soli. Na tanjir servirajte rukolu prelivenu maslinovim uljem i sirćetom, pa odozgo stavite pripremljen filet ribe, uz dodatak čeri paradajza ili začina po ukusu.
5. Punjeni avokado
Najbolja stvar u vezi sa ovim predlogom za večeru jeste što se možete poigravati ukusima, ali mi ćemo vam ponuditi jedan od načina. Prepolovite avokado, očistite ga i središnji deo napunite kombinacijom čeri paradajza iseckanog napola, obarenim kukuruzom šećercem i tunjevinom. Sve začinite sa malo soli i maslinovog ulja. Prijatno!
Izvor: Women’s Health España