Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
5 predloga za detoks večeru

Nakon praznovanja i uživanja u slanim i slatkim đakonijama, došao je trenutak da se vratimo zdravim navikama, koje uključuju vežbanje, ali i laganije obroke. Najbolje je već sada razmisliti koje namirnice i jela nam mogu pomoći da smanjimo nadutost i očistimo organizam. Stručnjaci savetuju da krenemo od večere, koja bi trebalo da bude bogata povrćem, i jednostavna za pripremu. Tikvice, artičoke, kelj, samo su neki od predloga koji se mogu naći na vašem meniju. Jedno od svojstava pobrojanih namirnica jeste sprečavanje zadržavanja tečnosti, a pritom su ukusne i zadovoljavaju potrebe organizma. Nadamo se da ste spremni, jer prelazimo u kuhinju…

1. Krem čorba od tikvica

Za početak, oljuštite i isecite tikvicu i krompir na kockice, nakon čega ćete sitno iseckati crni luk. U tiganju na malo ulja propržite luk, dodajte pripremljeno povrće, i sve zalijte bujonom. Ostavite da se krčka 20 minuta, zatim štapnim mikserom sjedinite sastojke u kremastu smesu, i dodajte kap maslinovog ulja. Čorbu možete služiti toplu ili prohlađenu.

CREATIVEGAN.NET/Getty images

2. Artičoke sa šunkom

Izgnječite čen belog luka, i propržite ga na blagoj vatri u tiganju dok ne poprimi zlatnu boju. Zatim, dodajte artičoke, koje ste prethodno obarili, i na kraju šunku isečenu na kockice. Nakon 5 do 7 minuta, nalijte malo belog vina, ostavite da se krčka još desetak minuta, pa skinite sa vatre i servirajte na tanjir.

VESTEND61/Getty images

3. Salata od kelja

Skuvajte jaje, pa zatim očistite kelj i takođe ga stavite u ključalu vodu (ovde treba napomenuti da je reč o tvrđem povrću, pa odvojte dovoljno vremena za njegovu pripremu). Za to vreme, isecite avokado napola i stavite ga na tanjir, dodajte jaje i tek na kraju obaren kelj. Po želji, ukus obogatite orašastim plodovima ili paradajzom. Salatu prelijte sa malo maslinovog ulja i prstohvatom soli.

CLAUDIA TOTIR/Getty images

4. Losos sa rukolom

Filet lososa stavite na gril da se ispeče i začinite ga sa malo naseckane mirođije i soli. Na tanjir servirajte rukolu prelivenu maslinovim uljem i sirćetom, pa odozgo stavite pripremljen filet ribe, uz dodatak čeri paradajza ili začina po ukusu.

LAURIPATTERSON/Getty images

5. Punjeni avokado

Najbolja stvar u vezi sa ovim predlogom za večeru jeste što se možete poigravati ukusima, ali mi ćemo vam ponuditi jedan od načina. Prepolovite avokado, očistite ga i središnji deo napunite kombinacijom čeri paradajza iseckanog napola, obarenim kukuruzom šećercem i tunjevinom. Sve začinite sa malo soli i maslinovog ulja. Prijatno!

CLAUDIA TOTIR/Getty images

Izvor: Women’s Health España

Najčitanije

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…