• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
bajadere
Bajadere, foto: Shutterstoc

Bajadere, recept “sve po 150”

CityMagazine
19.11.2023. 2 min Recepti

Desert bajadera, često prisutan na slavskoj trpezi u Srbiji i regionu.

Priprema bajadere uključuje ukuvavanje šećera i vode. U ključalu smesu dodaju se mleveni keks, orasi i puter. Zatim se ta masa deli na dva dela, pri čemu jedan postaje braon dodavanjem čokolade, dok drugi ostaje svetao. Ove dve mase se izlivaju jedna preko druge, formirajući karakteristična dva sloja u preseku. Na kraju, kolač se preliva glazurom od čokolade.

Ovaj kolač je jednostavan za pripremu i cenjen je.

Varira u sofisticiranosti u zavisnosti od razmera keksa i oraha, kao i kvaliteta keksa i čokolade koji se koriste. Originalno je mrsan, ali se može prilagoditi i kao posni kolač ako se umesto putera koristi margarin.

Torta kraljice Natalije: Recept iz 1888. godine

Sastojci za bajadere:

400 grama šećera
10 kašika vode
150 grama margarina
150 grama keksa
150 grama oraha
3 štangle čokolade (oko 50 grama)

Glazura:

3 štangle čokolade
1 kašika ulja

Priprema bajadere:

Šećer sipajte u vodu i kuvajte na umerenoj vatri dok ne počne da peni.

Količina od 10 kašika vode treba da bude otprilike 70-80 ml, dovoljno da voda prekrije sav šećer i omogući mu da se istopi.
Dodajte margarin isečen na kockice, mleveni keks i mlevene orahe, i dobro sjedinite sve sastojke.

Podelite masu na dva dela (otprilike 9 kašika je polovina mase).

U jedan deo dodajte 3 štangle čokolade (oko 50 grama) i dobro promešajte mase u tanjiru gde ste ih odvojili kako biste ubrzali proces hlađenja.


Na poslužavnik gde ćete izliti bajaderu, stavite pek-papir (ili ga jednostavno nauljite).

Prvo sipajte tamnu masu, a zatim je izravnajte pomoću pek-papira ili nekog ravnog predmeta. Preko tamne mase nanesite belu masu i ponovo je izravnajte pomoću papira.

Važno je da ne stavljate papir na vruću masu, jer će se zalepiti.

Sačekajte da se potpuno ohladi, tako da može rukom da se oblikuje.

Prelijte glazuru i ostavite na hladnom mestu da se stvrdne.

Oznake:

bajaderekolači

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

krofne
Prethodni

Krofne, recept za zalogaje mekane kao oblak

Gibanica
Sledeći

Obožavamo je i jedemo ceo život, a ne znamo da nije naša: Sve što niste znali o piti koju naše žene spremaju još od 16. veka

Sledeći
Gibanica
19.11.2023.

Obožavamo je i jedemo ceo život, a ne znamo da nije naša: Sve što niste znali o piti koju naše žene spremaju još od 16. veka

Prethodni
17.11.2023.

Krofne, recept za zalogaje mekane kao oblak

krofne

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    porodica po ugovoru
    Brendan Frejzer u filmu „Porodica po ugovoru” od 15. januara u bioskopima
    CityMagazine
    "Sakati bog", završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    “Sakati bog”, završna knjiga „Malaške knjige Palih“ Stivena Eriksona, u prodaji od 24. decembra
    Filip Milosavljević
    domaći film
    Ovo su naši omiljeni regionalni filmovi za 2025: Bolesni roditelji, bizarna istorija i roze ovce
    CityMagazine
    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖