Bela čorba, recept za savršeno letnje jelo
Bela čorba je savršeno jelo za leto, jer osvežava, a u sebi sadrži samo dobre sastojke.
Odlično je i zato što možete da je jedete dva dana, potrebno je samo da je skuvate, a i to možete lako uveče.
Evo recepta za belu čorbu:
Sastojci:
1 pileće belo meso (oko 300g)
2 šargarepe
1 paškanat (ili koren peršuna)
1 glavica crnog luka
2 krompira
2 kašike ulja
1 kašika brašna
1 jaje
200 ml pavlake za kuvanje
1 l vode (ili pilećeg bujona)
So i biber po ukusu
Malo limunovog soka
Svež peršun za dekoraciju
Priprema:
Priprema povrća i mesa: Operite i oljuštite povrće. Šargarepu, paškanat i krompir isecite na kockice. Pileće belo meso isecite na manje komade. Luk oljuštite i ostavite ceo. Kuvanje mesa i povrća: U lonac stavite ulje i lagano propržite šargarepu, paškanat i luk. Dodajte pileće meso i nastavite sa prženjem dok meso ne pobeli sa svih strana. Dodajte vodu ili pileći bujon, smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok povrće i meso ne omekšaju. Zgušnjavanje čorbe: U manjoj šerpi na malo ulja propržite brašno dok ne postane zlatno. Dodajte pavlaku i sve dobro sjedinite da ne bude grudvica. U mešavinu brašna i pavlake dodajte jaje i dobro izmešajte. Završavanje čorbe: U šerpu sa mesom i povrćem dodajte mešavinu pavlake, brašna i jajeta uz stalno mešanje. Kuvajte još 10-ak minuta na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Dodajte so, biber i limunov sok po ukusu. Dekoracija i serviranje: Na kraju dodajte seckani svež peršun. Poslužite toplu.
Vreme kuvanja:
Ukupno vreme pripreme i kuvanja: oko 50-60 minuta.
Čuvanje čorbe u frižideru:
Bela čorba se može čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana. Pre serviranja, čorbu lagano zagrejte na šporetu, dodajući malo vode ili bujona ako je previše zgusnuta.
Uživajte u ukusnoj beloj čorbi!
No Comment! Be the first one.