Boem kocke – savršeno ukusan i kremast kolač koji je kruna slavskog ručka
Boem kocke su, poput Boem torte, jedan od poslastičarskih klasika koje predstavljaju idealan desert za sve svečane prilike. Bogat orasima, vanilom i čokoladom, ovaj slasni kolač topi se u ustima i na najlepši način zaokružuje bogatu slavsku ili prazničnu trpezu.
U nastavku pogledajte kako ovaj ukusni kremasti desert možete pripremiti za sebe i svoje goste:
Boem kocke
Sastojci:
Za biskvit:
- 10 belanaca
- 300 g šećera
- 100 g mekog brašna
- 100 g mlevenih oraha ili prepečenih lešnika
- 100 g kakaa
Za krem:
- 10 žumanaca
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 3,5 dl mleka
- 75 g mekog brašna
- 250 g maslaca
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 5-6 kašike ulja
Priprema:
- Za biskvit najpre umutite belanca u čvrst sneg.
- Zatim dodajte šećer, pa mutite dok se skroz ne istopi.
- Nakon toga dodajte i ostale sastojke i pažljivo ih umešajte kako smesa ne bi splasnula.
- Smesu podelite na četiri dela, pa od svakog ispecite po jednu koru i ostavite da se hladi.
- U međuvremenu pripremite krem tako što ćete na pari uz neprestano mešanje kuvati žumanca pomešana sa šećerom, brašnom i mlekom dok ne dostigne finu gustinu,
- Kada se krem ohladi, dodajte omekšali maslac, pa dobro umutite da dobijete penastu teksturu.
- Boem kocke slažite po principu kora-fil i tako redom dok ne utrošite sve sastojke, osim što poslednju koru ne morate premazivati.
- Za glazuru na vrlo niskoj vatri otopite čokoladu sa uljem, pa prelijte preko kolača.
- Stavite kolač u frižider da se dobro stegne kako bi se lakše sekao i kako bi se svi ukusi fino proželi.
- Secite Boem kocke na željenu veličinu, poslužite uz kafu i uživajte. Prijatno!
No Comment! Be the first one.