Bomba torta, stari recept
Evo recepta za klasičnu bomba tortu u pojednostavljenim koracima:
Sastojci za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
200 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašikica praška za pecivo
Sastojci za fil:
250 g maslaca ili margarina
300 g mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
6 žumanaca
150 ml gustog soka od breskve
200 g šećera
Sastojci za šne od belanaca:
6 belanaca
12 kašika šećera
6 kašika šećera za karamel
Priprema kore:
Umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti.
Postepeno dodajte mlevene orahe uz lagano mešanje, a zatim i brašno i prašak za pecivo.
Ispecite ovu koru u kalupu prečnika 27 cm na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta. Nakon pečenja, izvadite je iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Priprema fila:
Na pari, umutite žumanca i šećer dok ne dobijete svetlu i gušću smesu. Držite na pari još oko 5 minuta uz lagano mešanje, zatim skinite sa pare i ostavite da se ohladi.
Penasto umutite maslac i dodajte ohlađenu smesu od žumanaca, keks, orahe i sok od breskve. Sve dobro izmešajte i stavite preko ohlađene kore.
Priprema šnea od belanaca:
Umutite belanca u čvrst sneg tako što ćete postepeno dodavati šećer i mutiti dok ne dobijete čvrstu masu.
U posebnom sudu, istopite 6 kašika šećera kako biste napravili karamel. Pazite da ne izgori, koristite umerenu temperaturu.
Vruć i tečan karamel polako sipajte u sneg od belanaca dok neprestano mutite mikserom na najvećoj brzini. Nakon dodavanja karamela, mutite još oko 2-3 minuta.
Ovaj šne od belanaca odmah stavite preko torte.
No Comment! Be the first one.