Brusketi s paradajzom, bosiljkom i belim lukom: Brzo osvežavajuće predjelo idealno za praznična druženja
Brusketi s paradajzom, bosiljkom i belim lukom su jelo koje je idealno za razna okupljanja i druženja, koja nas očekuju tokom predstojeće praznične sezone. Priprema je brza i laka, a sastojke možete prilagoditi ukusu, te namirnicama koje imate u kući. Mi smo se danas opredelili za klasičnu osvežavajuću kombinaciju ukusa, kao kontru težim i masnijim prazničnim đakonijama, ali vi slobodno budite kreativni i ovaj recept prilagodite sopstvenom afinitetu.
Brusketi s paradajzom, bosiljkom i belim lukom
Sastojci:
- ½ bageta
- ½ glavice luka
- 8 čeri paradajza
- 1 čen belog luka
- 4 listića svežeg bosiljka
- 10 ml balzamiko sirćeta
- 20 ml maslinovog ulja
- So, biber, po ukusu
Priprema:
- Baget dijagonalno isecite na kriške i pripremite gril tiganj.
- Luk naseckajte na sitne kockice, čeri paradajz isecite na polovine, beli luk izgnječite, a bosiljak grubo isecite.
- U posudu srednje veličine stavite luk, čeri paradajz, beli luk i bosiljak. Dodajte balzamiko sirće i maslinovo ulje, začinite solju i biberom po ukusu i sve dobro promešajte. Smesu pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na sat vremena kako bi se ohladila, a ukusi sjedinili.
- Kriške bageta rasporedite na gril tiganj, pa ih pecite na srednje jakoj vatri, oko 4-5 minuta sa svake strane ili dok ne dobiju lepu boju i hrskavu koricu. Po želji, hleb pre pečenja premažite s malo maslinovog ulja.
- Smesu izvadite iz frižidera, rasporedite po 1 kašiku povrća na topli hleb i poslužite. Ovi brusketi treba da se jedu dok su topli i hrskavi. Prijatno!
Izvor: Index.hr