• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Lizalice
Foto: Shutterstock/Olena Rudo

Šećerne lizalice sa medom – evo kako da najzabavniji slatkiš našeg detinjstva brzo i lako napravite kod kuće

CityMagazine
27.12.2024. 2 min Recepti

Šećerne lizalice sa medom su domaća verzija popularnog slatkiša koji naročito vole deca. Ne samo da nas uživanje u lizalicama nostalgično vraća u detinjstvo, već nam pruža i poseban osećaj istinske radosti i bezbrižnosti koji smo odrastanjem pomalo izgubili…

No, iako lizalice danas možda ne konzumiramo toliko kao kad smo bili mali, danas ih možemo lako i brzo, uz nekoliko kuhinjskih alata, napraviti kod kuće i uz to se dobro zabaviti! Ukus i boju možete birati po želji, a u pravljenju vam mogu pomoći i najmlađi, koji će nesumnjivo uživati kako u procesu pripreme, tako i u samom ukusu. Recept, koji piše Jutarnji.hr, pogledajte u nastavku:

Šećerne lizalice sa medom

Sastojci:

  • 100 g šećera
  • 100 g meda
  • 50 ml vode
  • nekoliko kapi prirodnog ekstrakta (npr. limuna, pomorandže, vanile ili jagode)
  • boje za hranu (po želji možete koristiti i prirodne boje)
  • kalupi za lizalice
  • štapići za lizalice
Šećerne lizalice sa medom - evo kako da najzabavniji slatkiš našeg detinjstva brzo i lako napravite kod kuće
Foto: Shutterstock/Olena Rudo

Priprema:

  1. Ako imate kalupe za lizalice, lagano ih premažite tankim slojem ulja da se smesa ne zalepi. Ako nemate kalupe, stavite štapiće na papir za pečenje i ostavite sa strane.
  2. U malu šerpu stavite šećer, med i vodu. Mešajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.
  3. Kada se šećer rastopi, prestanite da mešate i ostavite da se smesa kuva dok ne dostigne temperaturu od oko 145-150°C (što ćete najbolje utvrditi pomoću kuhinjskog termometra). Ako nemate termometar, znaćete da je smesa gotova kada dobije zlatnožutu boju i onda kada kap smese kapnete hladnom vodom, a ona se pretvori u tvrdu bombonu.
  4. Skinite lonac sa vatre, dodajte nekoliko kapi željenog ekstrakta i nekoliko kapi boje za hranu (ako koristite). Mešajte smesu brzo, ali pažljivo da biste ravnomerno rasporedili boju i ukus.
  5. Smesu brzo sipajte u pripremljene kalupe ili na pergament papir oko štapića, praveći male krugove. Radite brzo jer se smesa brzo stvrdne.
  6. Ostavite lizalice da se potpuno ohlade i stegnu (oko 20-30 minuta).
  7. Kada se lizalice stegnu, pažljivo ih izvadite iz kalupa ili skinite sa papira za pečenje. Umotajte svaku lizalicu u prozirni celofan ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, na hladnom i suvom mestu.

Dobar savet:

Za prirodne boje možete koristiti sok od cvekle za crvenu, kurkumu za žutu i ​​sok od spanaća za zelenu. Probajte različite prirodne ekstrakte kako biste lizalice učinili zanimljivijima. Uživajte u pripremi i lepo se zabavite!

Izvor: Jutarnji.hr

 

Oznake:

detinjstvodomaće lizalicemedslatkis

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika
Prethodni

Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika

brusketi
Sledeći

Brusketi s paradajzom, bosiljkom i belim lukom: Brzo osvežavajuće predjelo idealno za praznična druženja

Sledeći
brusketi
27.12.2024.

Brusketi s paradajzom, bosiljkom i belim lukom: Brzo osvežavajuće predjelo idealno za praznična druženja

Prethodni
27.12.2024.

Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika

Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    5 reči protiv straha: Zoran Radmilović imao je formulu za slobodu, a njegovo pismo od pre 40 godina treba da čitamo svakog dana
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    Gledao sam “28 godina kasnije”, najiščekivaniji nastavak godine, i imam jednu lošu vest za horor fanove
    Miloš Dašić
    film ajkula
    50 godina filma koji je zauvek promenio industriju, ali i letovanja ljudima: Horor koji su svi gledali, voleli i plašili ga se
    CityMagazine
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖