• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika
Foto: Shutterstock/Ivelin Denev

Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika

Ivana Milošević
27.12.2024. 2 min Recepti

“Kisela jabuka u ruskoj salati predstavlja sjajan kontrast majonezu i bogatstvu kuvanih žumanaca,” rečenica je koja je izazvala malu kulinarsku debatu u redakciji , ali i često na internetu u praznično vreme, piše Pun kufer.

“Zato se stavljaju kiseli krastavci, ne trebaju ti nikakve jabuke,” odmah je došao kontranapad.

ruska salata
Foto: Hanna Kuprevich / Alamy / Alamy / Profimedia

“Jabuka u ruskoj salati? Totalna glupost,” povikao je jedan tabor, a drugi utvrdio da ukus jabuke u salati i nije toliko loš, ali se retko ko seti da je stavi kada priprema prazničnu gozbu.

“Ne treba puno jabuke, dovoljno je sitno naseckati jednu manju Granny Smith jabuku i sjediniti je s ostalim namirnicama,” počeli su da pljušte i saveti za pripremu ovog neizbežnog prazničnog priloga.

Salata napravljena od kuvanog krumpira, jaja, graška i šargarepe s komadićima kiselih krastavaca i majonezom koju mi nazivamo ruskom (a Hrvati francuskom), zapravo je svojevrsna verzija salate koju je napravio kuvar belgijskih korena Lusijen Olivije 1860. godine u Moskvi.

Po njemu je salata i dobila ime u Rusiji.

Uz povrće i jaja, Rusi u svoju salatu obavezno dodaju i neku vrstu šunke ili kuvanog mesa, ali Jabuka, pak, namirnica oko koje se uvek povede rasprava.

Kontroverzan sastojak ruske salate oko kog se na Balkanu uvek razbukti rasprava u vreme praznika
Foto: Shutterstock/Ivelin Denev

Originalni recept za rusku salatu

Sastojci su, kao i uvek kod vrhunskih kuvara, bili retki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu “Наша пища”, odnosno “Naša hrana”, i ovako je glasio:

  • Dva krompira
  • Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)
  • 3-4 lista zelene salate
  • 3 velika repa rakova
  • 1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice
  • 1 kafena kašičica kapara
  • 3-5 maslina
  • i jedna i po supena kašika preliva majoneza

Vrlo ekstravagantno, zar ne?

Sastojci koji su bili retki i skupi su, kako je salata postajala sve popularnija među običnim narodom, postepeno zamenjivani jeftinijom i dostupnijom hranom.

Nakon što je salata izašla izvan granica Sovjetskog saveza i drugi narodi su recept prilagodili svojoj kuhinji. U salatu je dodata šargarepa (što ruski kuvari i danas smatraju “neoprostivim grehom”), ponegde kukuruz, jabuke a umesto mesa raka pojavilo se pileće belo meso, a kasnije i šunka.

Danas i Rusi prave “našu”, savremenu verziju sa kuvanim povrćem i šunkom ili piletinom i pored Rusije, izuzetno je popularna na Balkanu.

Oznake:

jabukaruska salatasastojci

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

čokoladni slatkiš
Prethodni

Hrskavi čokoladni slatkiš – preukusno praznično posluženje koje je gotovo za 20 minuta

Lizalice
Sledeći

Šećerne lizalice sa medom – evo kako da najzabavniji slatkiš našeg detinjstva brzo i lako napravite kod kuće

Sledeći
Lizalice
27.12.2024.

Šećerne lizalice sa medom – evo kako da najzabavniji slatkiš našeg detinjstva brzo i lako napravite kod kuće

Prethodni
26.12.2024.

Hrskavi čokoladni slatkiš – preukusno praznično posluženje koje je gotovo za 20 minuta

čokoladni slatkiš

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    ratni film
    Za njega kažu da je najtačniji i najbrutalniji ratni film ikad snimljen: Reditelj je pre 40 godina snimio ovo remek delo i svojevoljno otišao u penziju jer nije morao više ništa da kaže
    CityMagazine
    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖