Brzi recept za osvežavajući sorbe od borovnica
Borovnice nam mogu poslužiti tokom vrelih letnjih dana kako za pripremu voćne užine, tako i zaleđenih poslastica. Sadrže pravu meru slatkoće, te dodatkom svega nekoliko sastojaka možete pripremiti sorbe, čiji recept vas očekuje u nastavku. Sve što je potrebno jeste da uz malo limuna i soli zaokružite pun ukus, za koji verujemo da vam može pružiti preko potrebno rashlađenje. Kada su u pitanju same borovnice, najbolje je kada su gotovo zrele, jer se tada oseća izvesna kiselina i prisustvo tanina. Možete odabrati sveže ili zaleđene borovnice, koje su podjednako kvalitetne. U redovima koji slede pročitajte postupak za pripremu ovog recepta.
Sastojci:
- 4 šolje borovnica
- 1 šolja šećera
- 1 šolja vode
- 2 kašike limunovog soka
- 1/8 kašičice soli
Priprema:
Zagrejte šećer i vodu u tiganju na umerenoj vatri, sve dok se šećer ne istopi. Za to je potrebno oko 5 minuta, nakon čega treba dodati so i limunov sok. Nakon toga, u blenderu izmiksajte ovu smesu zajedno sa borovnicama. Ova smesa će vam poslužiti kao osnova za sorbe. Odložite je u zamrzivač na najmanje sat vremena, ali je najbolje da odstoji tokom noći. Sorbe je tada spreman i možete ga poslužiti, ili čuvati u zamrzivaču u adekvatnoj posudi. Prijatno!
Nekoliko napomena:
1. Ukoliko želite da vam sorbe bude gladak, bez ljuspica od voća, smesu dobijenu u blenderu propasirajte.
2. Ne postoji razlika u ukusu između sorbea od svežih i zaleđenih borovnica, ali je važno da ukoliko koristite druge, pre pripreme odledite navedenu količinu.
3. Postoji mogućnost da se smanji količina šećera, ali efekat nije podjednako dobar, i u tom slučaju najbolje je poslužiti odmah, bez vraćanja u zamrzivač.
Izvor: The Spruce Eats
Fotografije: Pinterest