Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Brzi recept za osvežavajući sorbe od borovnica

AUTOR: CityMagazine 01 Jul, 2020
Brzi recept za osvežavajući sorbe od borovnica

Borovnice nam mogu poslužiti tokom vrelih letnjih dana kako za pripremu voćne užine, tako i zaleđenih poslastica. Sadrže pravu meru slatkoće, te dodatkom svega nekoliko sastojaka možete pripremiti sorbe, čiji recept vas očekuje u nastavku. Sve što je potrebno jeste da uz malo limuna i soli zaokružite pun ukus, za koji verujemo da vam može pružiti preko potrebno rashlađenje. Kada su u pitanju same borovnice, najbolje je kada su gotovo zrele, jer se tada oseća izvesna kiselina i prisustvo tanina. Možete odabrati sveže ili zaleđene borovnice, koje su podjednako kvalitetne. U redovima koji slede pročitajte postupak za pripremu ovog recepta.

Sastojci:

  • 4 šolje borovnica
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja vode
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1/8 kašičice soli

Priprema:

Zagrejte šećer i vodu u tiganju na umerenoj vatri, sve dok se šećer ne istopi. Za to je potrebno oko 5 minuta, nakon čega treba dodati so i limunov sok. Nakon toga, u blenderu izmiksajte ovu smesu zajedno sa borovnicama. Ova smesa će vam poslužiti kao osnova za sorbe. Odložite je u zamrzivač na najmanje sat vremena, ali je najbolje da odstoji tokom noći. Sorbe je tada spreman i možete ga poslužiti, ili čuvati u zamrzivaču u adekvatnoj posudi. Prijatno!

Nekoliko napomena:

1. Ukoliko želite da vam sorbe bude gladak, bez ljuspica od voća, smesu dobijenu u blenderu propasirajte.

2. Ne postoji razlika u ukusu između sorbea od svežih i zaleđenih borovnica, ali je važno da ukoliko koristite druge, pre pripreme odledite navedenu količinu.

3. Postoji mogućnost da se smanji količina šećera, ali efekat nije podjednako dobar, i u tom slučaju najbolje je poslužiti odmah, bez vraćanja u zamrzivač.

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…