Bucolaj – recept za najmekše slatko pecivo koje savršeno ide uz čaj ili kafu
Bucolaj je slatko pecivo koje se najčešće priprema za uskršnje praznike u Istri, ali u drugim delovima Balkana. Obično se pravi od brašna, mleka, jaja i kvasca, a može se aromatizovati vanilom, koricom limuna ili drugim dodatkom po želji. Ono što bucolaj čini toliko posebnim jeste mekano i vazdušasto testo, te hrskava zlatnosmeđa korica, koja se najčešće posipa prah šećerom.
Ovo pecivo se često poslužuje kao užina ili desert, a ukoliko želite da ga probate, u nastavku pogledajte kako ga lako možete pripremiti kod kuće:
Bucolaj
Sastojci:
- 500 g brašna
- 300 ml mleka
- 2 jajeta
- 50 g svežeg kvasca (ili 7 g suvog kvasca)
- 100 g šećera
- 100 g putera (otopljenog)
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
Priprema:
- U malo toplog mleka rastopite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da odstoji 10 minuta dok ne zapeni.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, vanilin šećer i so. Napravite udubljenje u sredini, dodajte kvasac, jaja i otopljeni puter. Postepeno dodajte mlako mleko i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Pokrijte posudu krpom i ostavite testo na toplom mestu da naraste, otprilike 1 sat.
- Kada je testo naraslo, premestite ga na pobrašnjenu površinu. Testo podelite na kuglice željene veličine, zatim svaku kuglicu razvaljajte u oblik valjka, pa ga savijte i spojite ivice, tako da podseća na venčić ili šuplju krofnu.
- Prebacite oblikovane bucolaje u pleh obložen papirom za pečenje, pa ostavite da odmore još 15-20 minuta. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
- Kada su bucolaji pečeni, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
- Po želji, pospite ih šećerom u prahu, poslužite uz čaj ili kafu (odnosno mleko ili vino, kako to rade u Istri) i uživajte u ovom ukusnom slatkom pecivu!
No Comment! Be the first one.