• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Cezar salata
Cezar salata, foto: Montgomery Martin / Alamy / Alamy / Profimedia

Cezar salata, recept za savršen letnji obrok

CityMagazine
06.08.2024. 2 min Recepti

Cezar salata je verovatno najpupularnija salata na svetu.

Cezar salatu je izmislio Cesare Cardini, italijanski kuvar koji je radio u Tihuani, Meksiko. Prema legendi, Cezar salata je nastala u 1930. godini tokom haotičnog vikenda kada su gosti njegovog restorana brzo ispraznili sve zalihe.

Da bi napravio nešto brzo i ukusno, sa onim što je imao na raspolaganju, Cardini je upotrebio sastojke poput romaine salate, parmezana, krutona i specijalnog preliva koje je uključivalo majonez, beli luk, limunov sok i Worcestershire sos.

Salata je ubrzo stekla popularnost i proširila se širom sveta, postajući poznata pod imenom “Cezar” u čast njenog tvorca. Iako se priča o njenom nastanku može razlikovati u detaljima, Cesare Cardini je široko priznati kao njen izumitelj.

Evo klasičnog recepta za Cezar salatu:


Recept za Cezar Salatu

Sastojci:

Za salatu:

1 glavica romaine salate (može i drugo zelenilo, ali romaine je klasičan izbor) 1/2 šolje svežeg parmezana, rendanog 1 šolja krutona (može se kupiti gotovih ili napraviti kod kuće) 1 pileća prsa (oko 250-300 g), kuvana, pečena ili grilovana i isečena na trakice (opciono, ako želite sa piletinom)

Za preliv (dressing):

1/2 šolje majoneza 1/4 šolje rendanog parmezana 1 čen belog luka, sitno iseckan ili izgnječen 2 kašike svežeg limunovog soka (oko 1 limun) 1 kašika Worcestershire sosa 1 kašičica dijon senfa So i biber po ukusu 1/4 kašičice sušenog origana (po želji) 1/4 kašičice čili praha (po želji, za malo začina)

Priprema:

Priprema prelivanja (dressing): U velikoj posudi pomešajte majonez, rendani parmezan, sitno iseckan beli luk, limunov sok, Worcestershire sos i dijon senf. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu. Po ukusu dodajte so, biber, origano i čili prah. Ponovno dobro izmešajte. Ako je preliv previše gust, možete dodati malo mleka ili vode da ga razredite.Priprema salate: Operite i posolite romaine salatu, a zatim je naseckajte na komade veličine zalogaja. Ako koristite piletinu, skuvajte, pecite ili grilujte je prema želji, a zatim je iseckajte na trakice. U velikoj salatnoj posudi, pomešajte naseckanu salatu, krutone i deo rendanog parmezana. Ako koristite piletinu, dodajte je u posudu.Serviranje: Prelijte pripremljeni preliv preko salate i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Pospite preostalim rendanim parmezanom pre služenja.

Cezar salata je odlična kao prilog ili kao lagano glavno jelo. Možete je poslužiti uz svež hleb ili kao deo obroka. Prijatno!

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

nana sok
Prethodni

Sok od nane, recept za savršeni sirup

Sataraš
Sledeći

Sataraš, recept za najbrži ručak

Sledeći
Sataraš
07.08.2024.

Sataraš, recept za najbrži ručak

Prethodni
05.08.2024.

Sok od nane, recept za savršeni sirup

nana sok

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖