Čorba od zelja, idealan prolećni recept
Evo recepta za tradicionalnu čorbu od zelja:
Sastojci:
1 veza zelja
2 šargarepe
1 veza celera
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 krompira
1 kašika ulja
So, biber, suvi začin po ukusu
2-3 lista lovora
1 litar bujona od povrća ili pilećeg bujona
Peršun za posipanje
Uputstvo:
Operite zelje, šargarepu, celer, krompir i crni luk. Isecite zelje na tanke trakice, šargarepu i krompir na kockice, a celer i crni luk sitno iseckajte.
U velikom loncu zagrejte ulje, pa dodajte iseckani crni luk i propržite ga dok ne postane staklast.
Dodajte beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
Zatim dodajte iseckani celer, šargarepu i krompir, pa propržite nekoliko minuta.
Dodajte iseckano zelje, so, biber, suvi začin i listove lovora, pa promešajte.
Sipajte bujon od povrća ili pileći bujon preko povrća, poklopite lonac i ostavite da se kuva oko 30-40 minuta, dok povrće ne omekša.
Kada je čorba gotova, poslužite je dok je topla, pospite je svežim peršunom.
Ova čorba od zelja je ukusna, zdrava i puna vitamina.