Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Croque-Monsieur sendvič: Neponovljiv spoj hrskavog hleba, sočne šunke i rastopljenog sira

AUTOR: CityMagazine 31 May, 2021
Croque-Monsieur sendvič: Neponovljiv spoj hrskavog hleba, sočne šunke i rastopljenog sira

Ukoliko ste ljubitelji croque-monsieur sendviča i voleli biste da ga napravite u kućnim uslovima, imamo pravu stvar za vas. U pitanju je recept koji nam otkrivaju Hleb&kifle, a za koji smo sigurni da će vas oduševiti.

Za croque-monsieur sendvič je potrebno:

  • Hleb&kifle beli tost – 2 parčeta
  • Puter – 20g
  • Bešamel sos 120g
  • Rendana gauda 70g
  • Senf dižon – 10g
  • Praška šunka – 40g

Na samom početku pipremiti bešamel sos. Na vrućoj vatri rastopiti 60g putera, zatim dodati 2 kašike brašna i propržiti, ali da ostane bele boje. Postepeno sipati mleko 400ml i neprestano mešati da se masa sjedini. Kuvati dok se sos ne zgusne i skinuti sa šporeta i ohladiti. Od ove količine se dobije bešamel sos za pet sendviča.

Kada se bešamel sos ohladi sendvič može da se priprema na sledeći način:

  • Jedna kriška Hleb&kifle tosta se premaže sa donje strane sa malo putera a zatim okrene i spusti na pleh koji je predhodno obložen papirom za pečenje
  • Sa gornje strane Hleb&kifle tosta ravnomerno naneti senf dižon u količini 10g
  • Na premazan tost staviti prašku šunku – 2 slajsa ili 40g
  • Preko šunke staviti bešamel sos – 50g
  • Na bešamel ravnomerno rasporediti rendani kačkavalj (gauda) – 30g i preklopiti drugim Hleb&kifle tostom
  • Na preklopljen sendvič po vrhu tosta staviti bešamel sos u količini 70g a zatim i rendanu gaudu 40g

Ovako pripremljen sendvič staviti u rernu i peći ga na 180˚C desetak minuta.

Kada se sendvič ispeče odmah ga servirajte dok je još vruć. Francuzi ga često jedu kao glavno jelo sa salatom.

Prijatno!

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…