Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Croque-Monsieur sendvič: Neponovljiv spoj hrskavog hleba, sočne šunke i rastopljenog sira

AUTOR: CityMagazine 31 May, 2021
Croque-Monsieur sendvič: Neponovljiv spoj hrskavog hleba, sočne šunke i rastopljenog sira

Ukoliko ste ljubitelji croque-monsieur sendviča i voleli biste da ga napravite u kućnim uslovima, imamo pravu stvar za vas. U pitanju je recept koji nam otkrivaju Hleb&kifle, a za koji smo sigurni da će vas oduševiti.

Za croque-monsieur sendvič je potrebno:

  • Hleb&kifle beli tost – 2 parčeta
  • Puter – 20g
  • Bešamel sos 120g
  • Rendana gauda 70g
  • Senf dižon – 10g
  • Praška šunka – 40g

Na samom početku pipremiti bešamel sos. Na vrućoj vatri rastopiti 60g putera, zatim dodati 2 kašike brašna i propržiti, ali da ostane bele boje. Postepeno sipati mleko 400ml i neprestano mešati da se masa sjedini. Kuvati dok se sos ne zgusne i skinuti sa šporeta i ohladiti. Od ove količine se dobije bešamel sos za pet sendviča.

Kada se bešamel sos ohladi sendvič može da se priprema na sledeći način:

  • Jedna kriška Hleb&kifle tosta se premaže sa donje strane sa malo putera a zatim okrene i spusti na pleh koji je predhodno obložen papirom za pečenje
  • Sa gornje strane Hleb&kifle tosta ravnomerno naneti senf dižon u količini 10g
  • Na premazan tost staviti prašku šunku – 2 slajsa ili 40g
  • Preko šunke staviti bešamel sos – 50g
  • Na bešamel ravnomerno rasporediti rendani kačkavalj (gauda) – 30g i preklopiti drugim Hleb&kifle tostom
  • Na preklopljen sendvič po vrhu tosta staviti bešamel sos u količini 70g a zatim i rendanu gaudu 40g

Ovako pripremljen sendvič staviti u rernu i peći ga na 180˚C desetak minuta.

Kada se sendvič ispeče odmah ga servirajte dok je još vruć. Francuzi ga često jedu kao glavno jelo sa salatom.

Prijatno!