• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Olivije salata

Retro kuhinja: Olivije salata

Isidora Spasić
29.05.2021. 4 min Recepti

Recimo i razjasnimo odmah: Olivije salata isto je što i ruska salata! U mnogim zemljama poznata je jedino kao Olivije salata. U te zemlje, verovali ili ne, spada pre svega – Rusija, a zatim i Ukrajina, Nemačka, Engleska… Kao ruska salata poznata je na celom Balkanu (uključujući Grčku), ali takođe i u Francuskoj (što je začuđujuće), Italiji, Španiji, Turskoj… Olivije/ruska salata pravi se već 161 godinu!

Retro kuhinja: Olivije salata
Foto: www.saednews.com

Kratka istorija i transformacije

U XIX veku živeo je u Moskvi Lisjen Olivije, znameniti kuvar. Rođen je u Moskvi, ali nije poznato kada tačno; svakako 1837. ili 1838. godine. Umro je na Jalti 1883. Bio je francuskog i/ili belgijskog porekla. Godine 1860. u centru Moskve otvorio je ekskluzivni restoran „Ermitaž“, i na svečanoj večeri tom prilikom bila je poslužena izvesna salata! Sve zvanice bile su zadivljene, a pošto salata nije imala ime, instantno je nazvana „Olivije salata“. Način pripreme bio je strogo čuvana tajna. Olivije je do kraja života originalan recept skrivao, iako su osnovni sastojci bili poznati. Koliko god su se gurmani tog vremena trudili da ga precizno iskopiraju, nije im polazilo za rukom. Olivijeov recept postao je legenda.

Retro kuhinja: Olivije salata
Foto: www.wikidata.org

Najranija publikacija recepta za Olivije salatu obznanjena je tek 31. marta 1894. godine, u moskovskom časopisu Naša hrana, i ona se skoro potpuno razlikovala od svih potonjih i današnjih. Prema tada prezentovanom receptu, sastojci Ruske salate bili su: teleći jezik, komadići pečenog tetreba, kavijar, komadići jastoga, kapari, zelena salata, sveži kornišoni, zelene maslinke, kuvani krompir, tvrdo kuvana jaja i marinirana zrnca soje. Preliv od majoneza bio je kombinacija provansalskog maslinovog ulja, dižonskog senfa, vinskog sirćeta, soja sosa i svežih žumanaca. Precizne razmere za ovaj preliv ostale su nepoznate.

Retro kuhinja: Olivije salata
Foto: www.wikidata.org

Najveći problem za utvrđivanje originalnog Olivijevog recepta bio je taj što je Lisjen svakog dana „zlobno” ili duhovito – menjao recept! Umesto jastoga stavljao bi dimljenu ili usoljenu haringu, umesto tetreba pečenu patku, umesto svežih krastavaca kisele, umesto zelenih crne maslinke… Naročito je voleo da se poigrava prelivom, odnosno dodacima za preliv, jer osnova za majonez uvek je bila ista, kao i postupak: jedno sveže žumance, 2-3 kapi ulja, jedna kap limunovog soka, mutiti dok se sve potpuno sjedini, a onda, sa sledećim žumancetom – sve ispočetka…

Retro kuhinja: Olivije salata
Foto: www.gourmetproject.net

Nakon Oktobarske revolucije Olivije salata pretrpela je znatne izmene i pojednostavljenja. Sve što je u njoj bilo previše „buržoasko“, izbačeno je. Pileće meso zamenilo je tetrebe i patke; jastozi, haringe i kavijar sasvim su odstranjeni; majonezu više nije dodavano išta „suvišno“, već se zadržao samo na žumancima, ulju i limunu (češće sirćetu). Pa i piletina je često zamenjivana konzerviranom šunkom. Povećana je količina povrća: krompira i šargarepe, a i krastavci su bili isključivo kiseli; zelena salata potpuno je zaboravljena, a bitna novina je da je dodat grašak. So i biber bili su neminovni, kao i malo senfa.

Retro kuhinja: Olivije salata
Foto: www.gourmetproject.net

Olivije salata u Srbiji

Rusku salatu u Srbiju doneli su, naravno – Rusi; tačnije, ruski emigranti nakon Oktobarske revolucije. Uporno su je zvali Olivije, ali su Srbi uporno odbijali da prihvate taj naziv. Onda su Rusi počeli da je nazivaju francuska salata, ali su Srbi ostali pri svojoj upornosti, i definitivno je nazvali – ruska salata. Ipak, naziv francuska salata još se ponegde održao, uglavnom u severozapadnim delovima nekadašnje Jugoslavije. U Srbiji ruskoj salati nije pridodato ništa „autohtono”: slanina, paprika, cvekla, ili bela rotkva, osim maštovitosti, pa se smatra jednom od najboljih u Evropi. Dovoljno je otići na neku od srpskih slava, ili biti gost na novogodišnjem ili božićnom ručku!

Retro kuhinja: Olivije salata
Foto: www.jennifereremeeva.com

Zanimljivost

Najveća ruska salata napravljena je u Orenburgu (Rusija), decembra 2012. godine. Bila je teška 1841 kg, a za pripremu je upotrebljeno: 220 kg krompira, 80 kg šargarepe, 180 kg krastavaca, 500 kg kobasica, 5040 jaja, 136 kg graška, i 260 litara majoneza.

Retro kuhinja: Olivije salata
Foto: www.pimentious.com

Jedan od mogućih recepata za rusku salatu

Količina sastojaka je prema raspoloživim/raspoloženim konzumentima; sve mora biti naseckano: pileće belo meso ili šunka, beli krompir, šargarepa, grašak, kiseli krastavčići, zelene maslinke, „žuti'” sir, tvrdo kuvana jaja, majonez, senf, sok od limuna, kiseli zeleni biber, kiseli kapari; začini: so, raznobojni mleveni biber, „bilje Provanse“, sušeni peršun, i limunova trava.

Idealan recept za Rusku salatu ne postoji. Idealna je samo ona koju vi napravite.

Retro kuhinja: Olivije salata
Foto: www.insidetherustickitchen.com

Naslovna slika: www.en.julskitchen.com i www.letthebakingbegin.com

Oznake:

istorijakuvanjeolivije salataretro kuhinjaruska salatavikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Pripremite osvežavajuće ledene čajeve
Prethodni

Pripremite osvežavajuće ledene čajeve

Croque-Monsieur sendvič: Neponovljiv spoj hrskavog hleba, sočne šunke i rastopljenog sira
Sledeći

Croque-Monsieur sendvič: Neponovljiv spoj hrskavog hleba, sočne šunke i rastopljenog sira

Sledeći
Croque-Monsieur sendvič: Neponovljiv spoj hrskavog hleba, sočne šunke i rastopljenog sira
31.05.2021.

Croque-Monsieur sendvič: Neponovljiv spoj hrskavog hleba, sočne šunke i rastopljenog sira

Prethodni
22.05.2021.

Pripremite osvežavajuće ledene čajeve

Pripremite osvežavajuće ledene čajeve

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    koncert
    Bili smo na koncertu benda koji polovina “zaljubljenog” Beograda obožava
    CityMagazine
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    Bajaga i Devito objavili duet i šokirali publiku: Niko nije očekivao ovaj spoj
    CityMagazine
    dušan kovačević
    Dušan Kovačević u Evropskom parlamentu: Evropa mora zaštititi civilno društvo i kulturni sektor u Srbiji
    CityMagazine
    ksenija pajčin
    Šta zajedničko imaju Ksenija Pajčin i grupa Oasis (VIDEO)
    CityMagazine
    Jakov Jozinović
    Ovo je glavno pitanje koje su postavljali ljudi iz Beograda ovih dana, i kakve veze sa tim ima Jakov Jozinović
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖