Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Pripremite osvežavajuće ledene čajeve

AUTOR: Isidora Spasić 22 May, 2021
Pripremite osvežavajuće ledene čajeve

Vremenski uslovi su varljivi, ali kako svi čeznemo za suncem i relaksacijom, u nastavku slede recepti za izvrsne domaće ledene čajeve. Oni će vas osvežiti i ulepšati svako druženje.

Foto: www.sweetnspicyliving.com

Šta treba da znate o ledenom čaju pre nego što ga napravite

Postoji toliko različitih načina za spremanje ledenog čaja. Za početak, pitanje je da li ćete koristiti kesice, sušene, ili sveže listove. Onda dolazi do metode pripreme koja može biti po principu cold brew, držanja bokala na suncu, ili klasičnog prelivanja toplom vodom. Dakle, nema pogrešne pripreme ledenog čaja, već samo one koja vama najviše odgovara. Jedino treba voditi računa da kesice ili lišće ne stoje previše u vodi, jer će posle izvesnog vremena preovladati gorki ukus.

Foto: www.americastestkitchen.com

Ono što ledeni čaj čini posebnim jeste kako ćete ga zasladiti i šta ćete mu dodati. Ako možete, zaobiđite beli šećer, i zamenite ga žutim. Još bolje će biti ukoliko koristite med, steviju, ili javorov sirup. Onda na red dolazi zabavni deo, a to je dodavanje voća, začina i začinskog bilja. Eksperimentišite, pa ćete vremenom naći svoju idealnu kombinaciju.

Foto: www.mindovermunch.com

Nakon što ga napravite, ledeni čaj ćete naravno držati u frižideru. Bokal je uvek zgodan za tu priliku, kao i staklene flaše i veće tegle. Prilikom služenja, u njega možete dodati kockice leda, s tim što naravno imajte u vidu da će to delimično razblažiti ukus.

Foto: www.cravethegood.com

Limun-bosiljak ledeni čaj

Odličan je kao prijatno osveženje pošto se vratite kući sa posla.

Sastojci

  • ½ tanko isečenog limuna
  • 6 listova svežeg bosiljka
  • 2 kesice zelenog čaja
  • 3 šolje tople vode
  • med po ukusu

Priprema

Limun, bosiljak i zeleni čaj stavite u bokal. Sipajte provrelu vodu i ostavite da odstoji 15 munuta. Uklonite kesice čaja, zasladite po ukusu, prebacite bokal u frižider, i ostavite da stoji najmanje 3-4 sata pre posluživanja.

Foto: www.asweetmuddle.com

Breskva-đumbir ledeni čaj

Idealan je za lagane večeri provedene sa prijateljima na terasi.

Sastojci

  • 1 očišćena i isečena breskva
  • 4 komadića svežeg đumbira
  • 2 kesice čaja od hibiskusa
  • 3 šolje tople vode
  • javorov sirup po ukusu

Priprema

Breskvu očistite, isecite na komadiće, a zatim ubacite u posudu u kojoj ćete praviti čaj. Dodajte komadiće đumbira kome ste prethodno oljuštili koricu. Sada ubacite kesice čaja od hibiskusa i prelijte vrućom vodom. Nakon 15 minuta izvadite kesice, zasladite po želji, i odložite u frižider na 3-4 sata. Nakon toga ga možete služiti.

Foto: www.klaraslife.com

Kupina-menta ledeni čaj

Pijuckajte ga onda kad vam je potrebna dodatna energija.

Sastojci

  • ½ šolje kupina
  • 6 listića sveže mente
  • 2 kesice čaja od nane
  • 3 šolje tople vode
  • stevija po ukusu

Priprema

Kupine, listiće mente i kesice čaja od nane prelijte vrućom vodom. Pošto prođe 15 minuta izvadite kesice, zasladite, pa smestite čaj u frižider na minimum 3-4 sata. Za to vreme će se formirati adekvatan ukus, pa će biti spreman za ispijanje.

Foto: www.pinterest.es

Kokos-limeta ledeni čaj

Impresionirajte drage ljude tako što ćete ga poneti na piknik.

Sastojci

  • 3 šolje ugrejane kokosove vode
  • ½ tanko isečene limete
  • 2 kesice crnog čaja
  • žuti šećer po ukusu

Priprema

Ugrejte kokosovu vodu, a zatim je prelijte preko limete i kesica crnog čaja. Pošto prođe 15 munuta uklonite kesice, zasladite po ukusu, prebacite čaj u frižider, i ostavite da stoji najmanje 3-4 sata pre posluživanja.

Foto: www.pinterest.pt

Naslovna slika: www.tripadvisor.com i www.peelwithzeal.com.jpg

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…