Čupavci
Čupavci su mali sunđerasti kolači preliveni čokoladom i narendanim kokosom.
Većina ljudi voli ovu tradicionalnu australijsku poslasticu.
Sastojci
Kolač:
2 šolje univerzalnog brašna
4 kašičice praška za pecivo
⅛ kašičice soli
¾ šolje belog šećera
½ šolje neslanog putera, sobne temperature
2 velika jajeta, sobne temperature
1 kašičica ekstrakta vanile
½ šolje mleka
Glazura:
4 šolje šećera u prahu, prosejane
⅓ šolje kakao praha, prosejanog
½ šolje toplog mleka
2 kašike otopljenog neslanog putera
2 šolje rendanog, neslađenog kokosa, ili po potrebi
Uputstvo
Uključite rernu na 190 stepeni Celzijusa. Namastite i pobrašnavite pleh dimenzija 8×12 inča.
Priprema kolača: Prosejte brašno, prašak za pecivo i so u zdeli.
Umutite šećer i puter u velikoj posudi mikserom dok smesa ne postane svetla, penasta i primetno svetlije boje. Dodajte jedno jaje i mešajte dok se potpuno ne sjedini; dodajte preostalo jaje i vanilu. Dodajte smesu brašna u dva dela, smenjujući sa mlekom, muteći dok se svaki put tek sjedini nakon dodavanja. Sipajte smesu u pripremljeni pleh.
Pecite u unapred ugrejanoj rerni dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 30 do 40 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite u plehu 5 minuta, zatim izvrnite na žičanu rešetku i ostavite da se potpuno ohladi, otprilike 30 minuta.
Umotajte ohlađeni kolač plastičnom folijom. Postavite ga na radnu površinu na sobnoj temperaturi da se stegne, 8 sati do preko noći.
Kada budete spremni da završite čupavce, pripremite glazuru:
Stavite šećer u prahu i kakao u posudu za mešanje. Dodajte toplo mleko i otopljeni puter, muteći dok glazura ne postane tečna ali ne previše retka.
Odmotajte kolač i isecite ga na 24 kvadrata. Prekrijte radnu površinu papirom za pečenje ili alu folijom, zatim postavite žičanu rešetku preko. Sipajte kokos u plitku posudu.
Viljuškom, umočite svaki kvadrat kolača u glazuru, okrećite dok se ne oblože sa svih strana, zatim uvaljajte u kokos. Stavite na rešetku da se osuši.
Napomena: Rendani kokos je blago osušeni, samleveni kokos. Nije isto kao zaslađeni, rendani kokos.
Nutritivne vrednosti (po porciji)
249 Kalorije
11g Masti
37g Ugljeni hidrati
3g Proteini
Vreme pripreme: 40 min
Vreme kuvanja: 30 min
Dodatno vreme: 8 sati 35 min
Ukupno vreme: 9 sati 45 min
Porcije: 24
Količina: 24 kvadrata