Da li ste ikada pripremali losos na ovaj način?
Losos je jako zdrava i ukusna namirnica koja se obično kratko proprži u tiganju, dodaje u rižoto ili jednostavno stavlja na tost sa nekim mlečnim namazom i mirođijom. Pretpostavljamo da imate svoj omiljeni recept za pripremu ove ribe, ali ovog puta ćemo vam otkriti kako da začinite svoju prazničnu (posnu) trpezu i poslužite nešto drugačije jelo od lososa koje će svi vaši gosti pamtiti. Predstavljamo vam tartar od lososa!
Ovo jelo, osim što je jako ukusno, vrlo je lagano i zgodno za pripremu, a kako obiluje zdravim sastojcima i osvežavajućim aromama, savršen je izbor kada želite da malo predahnete od teške i masne hrane koju obično konzumiramo tokom praznične sezone.
Tartar od lososa
Za 4 osobe potrebno je:
- 50 g svežeg đumbira
- 5 kašika tečnog meda
- 6 kašika soja sosa
- 4 kašike jabukovog sirćeta
- 10 kašika maslinovog ulja
- 300 g lososa bez kože
- 1 čili
- 1 zreo avokado
- 1 limeta ili limun
- 15 grančica svežeg korijandera
- 1 mango
- 1 ljutika
- maslinovo ulje
- so biber
- mešana mlada salata
Priprema:
Crni luk oljuštite, iseckajte i dodajte med, soja sos, sirće i ulje, pa sve lepo pomešajte.
Losos sitno iseckajte, istresite u činiju i dodajte seckani čili i preliv. Promešajte i stavite u frižider.
Avokado prepolovite, uklonite košticu i kašikom izdubite meso, pa ga iseckajte na male komade, preručite u činiju i pokapajte sokom od limete ili limuna. Umešajte seckane listove korijandera, ali sačuvajte malo za završni ukras.
Uklonite košticu manga, ogulite ga i isecite ga na male komade. Dodajte biber i sitno seckanu ljutiku.
Pripremite metalne kalupe ili obruče, pa u njih prvo stavite sloj avokada, zatim sloj manga i završite slojem lososa. Stavite u frižider da se malo stegne. Poslužite tartar na listovima korijandera i mešanoj salati, a odozgo ukrasite preostalim listićima korijandera. Pospite tostiranim kockicama hleba i uživajte. Prijatno!
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Unsplash/Sebastian Coman Photography