Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ostalo vam je penušavog vina? Ovo je odličan recept kako ga možete iskoristiti!

AUTOR: CityMagazine 05 Jan, 2022
Ostalo vam je penušavog vina? Ovo je   odličan recept kako ga možete iskoristiti!

Naša filozofija hrane je jednostavna. Koristite najbolje sastojke koje možete pronaći, podržite nezavisne lokalne proizvođače i učinite jela što lakšim. Ali za posebnu priliku kao što je novogodišnja noć, volimo da se prepustimo nečemu grešnom. Ako vam je ovih dana slučajno preteklo malo penušavog vina, imamo savršen recept kako ga možete iskoristiti za preukusan, kremasti desert.

Penušavi žele

Ovaj desert ima prizvuk slavlja, pa se čini prikladnim receptom za prazničnu sezonu, koja još uvek traje. Žele treba da se napravi i ostavi da odstoji u frižideru najmanje 24 sata unapred, a umesto penušavog vina možete koristiti i šampanjac ili čak i proseko. Samo budete umereni sa porcijama, jer je ovaj desert zbog alkohola prilično jak.

Potrebno je (za 6 osoba):

  • 450 ml vode
  • 100 g šećera
  • 700 ml penušavog vina
  • 7 listova želatina
  • 1 kašičica biljnog ulja
  • slatka pavlaka ili sladoled
Foto: Priyanka Aggarwal on Unsplash

Priprema:

1. Stavite vodu i šećer u šerpu sa debelim dnom i zagrevajte dok se šećer potpuno ne rastvori.

2. Sipajte penušavo vino u činiju i u nju stavite listiće želatina. Ostavite oko 10 minuta dok ljuspice ne omekšaju. Zatim iscedite listove i dodajte šećerni sirup.

3. Umutiti listiće želatina dok se potpuno ne rastvore u mešavini šećernog sirupa i penušavog vina.

4. Ostavite smešu da se ohladi.

5. Kalup za žele ili pojedinačne kalupe lagano podmažite neutralnim uljem i sipajte tečnu smesu. Ostavite smesu da se ohladi i stavite u frižider preko noći.

6. Koristite tanjir za serviranje da biste zadržali višak tečnosti.

7. Prokuvajte vodu u šerpi i stavite dno kalupa za žele na nekoliko sekundi da se žele malo odvoji od kalupa, pa izvadite iz vode, poklopite tanjirom i onda brzo, ali čvrsto okrenite desert na tanjir.

8. Poslužite uz kuglu sladoleda, pospite listićima badema i uživajte!

Izvor: Elle Si

Naslovna fotografija: JESHOOTS.COM on Unsplash

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Razvodi se zlatni američki par nakon 12 godina braka: Razlog je njegovo prekršeno obećanje

Žizel Bundšen i Tom Brejdi angažovali su advokate za pokretanje brakorazvodne parnice, potvrdili su izvori za Page Six. Par je…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…