• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Ostalo vam je penušavog vina? Ovo je odličan recept kako ga možete iskoristiti!

CityMagazine
05.01.2022. 2 Mins Read Recepti

Naša filozofija hrane je jednostavna. Koristite najbolje sastojke koje možete pronaći, podržite nezavisne lokalne proizvođače i učinite jela što lakšim. Ali za posebnu priliku kao što je novogodišnja noć, volimo da se prepustimo nečemu grešnom. Ako vam je ovih dana slučajno preteklo malo penušavog vina, imamo savršen recept kako ga možete iskoristiti za preukusan, kremasti desert.

Penušavi žele

Ovaj desert ima prizvuk slavlja, pa se čini prikladnim receptom za prazničnu sezonu, koja još uvek traje. Žele treba da se napravi i ostavi da odstoji u frižideru najmanje 24 sata unapred, a umesto penušavog vina možete koristiti i šampanjac ili čak i proseko. Samo budete umereni sa porcijama, jer je ovaj desert zbog alkohola prilično jak.

Povezani članci

Regionalna vinska avantura u Beogradu

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Potrebno je (za 6 osoba):

  • 450 ml vode
  • 100 g šećera
  • 700 ml penušavog vina
  • 7 listova želatina
  • 1 kašičica biljnog ulja
  • slatka pavlaka ili sladoled
Foto: Priyanka Aggarwal on Unsplash

Priprema:

1. Stavite vodu i šećer u šerpu sa debelim dnom i zagrevajte dok se šećer potpuno ne rastvori.

2. Sipajte penušavo vino u činiju i u nju stavite listiće želatina. Ostavite oko 10 minuta dok ljuspice ne omekšaju. Zatim iscedite listove i dodajte šećerni sirup.

3. Umutiti listiće želatina dok se potpuno ne rastvore u mešavini šećernog sirupa i penušavog vina.

4. Ostavite smešu da se ohladi.

5. Kalup za žele ili pojedinačne kalupe lagano podmažite neutralnim uljem i sipajte tečnu smesu. Ostavite smesu da se ohladi i stavite u frižider preko noći.

6. Koristite tanjir za serviranje da biste zadržali višak tečnosti.

7. Prokuvajte vodu u šerpi i stavite dno kalupa za žele na nekoliko sekundi da se žele malo odvoji od kalupa, pa izvadite iz vode, poklopite tanjirom i onda brzo, ali čvrsto okrenite desert na tanjir.

8. Poslužite uz kuglu sladoleda, pospite listićima badema i uživajte!

Izvor: Elle Si

Naslovna fotografija: JESHOOTS.COM on Unsplash

Tags:

alkoholdesertpenušavo vinopraznična poslasticašampanjac

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Recept za aromatični čaj od brusnice

Next

Da li ste ikada pripremali losos na ovaj način?

Next
06.01.2022.

Da li ste ikada pripremali losos na ovaj način?

Previews
02.01.2022.

Recept za aromatični čaj od brusnice

Najnovije

tejlor svift
Mnogi filmovi promenili datum premijere jer nisu smeli da „stanu na crtu“ Tejlor Svift
Filip Milosavljević
BitefArtCafe otvara dvadeset treću sezonu
CityMagazine
Heroji iz različitih univerzuma na istom zadatku: „Fleš i Zagor – Sekira i munja“
Filip Milosavljević
Vikend preporuke 29.9-1.10.
CityMagazine
Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖