Ostalo vam je penušavog vina? Ovo je odličan recept kako ga možete iskoristiti!
Naša filozofija hrane je jednostavna. Koristite najbolje sastojke koje možete pronaći, podržite nezavisne lokalne proizvođače i učinite jela što lakšim. Ali za posebnu priliku kao što je novogodišnja noć, volimo da se prepustimo nečemu grešnom. Ako vam je ovih dana slučajno preteklo malo penušavog vina, imamo savršen recept kako ga možete iskoristiti za preukusan, kremasti desert.
Penušavi žele
Ovaj desert ima prizvuk slavlja, pa se čini prikladnim receptom za prazničnu sezonu, koja još uvek traje. Žele treba da se napravi i ostavi da odstoji u frižideru najmanje 24 sata unapred, a umesto penušavog vina možete koristiti i šampanjac ili čak i proseko. Samo budete umereni sa porcijama, jer je ovaj desert zbog alkohola prilično jak.
Potrebno je (za 6 osoba):
- 450 ml vode
- 100 g šećera
- 700 ml penušavog vina
- 7 listova želatina
- 1 kašičica biljnog ulja
- slatka pavlaka ili sladoled
Priprema:
1. Stavite vodu i šećer u šerpu sa debelim dnom i zagrevajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
2. Sipajte penušavo vino u činiju i u nju stavite listiće želatina. Ostavite oko 10 minuta dok ljuspice ne omekšaju. Zatim iscedite listove i dodajte šećerni sirup.
3. Umutiti listiće želatina dok se potpuno ne rastvore u mešavini šećernog sirupa i penušavog vina.
4. Ostavite smešu da se ohladi.
5. Kalup za žele ili pojedinačne kalupe lagano podmažite neutralnim uljem i sipajte tečnu smesu. Ostavite smesu da se ohladi i stavite u frižider preko noći.
6. Koristite tanjir za serviranje da biste zadržali višak tečnosti.
7. Prokuvajte vodu u šerpi i stavite dno kalupa za žele na nekoliko sekundi da se žele malo odvoji od kalupa, pa izvadite iz vode, poklopite tanjirom i onda brzo, ali čvrsto okrenite desert na tanjir.
8. Poslužite uz kuglu sladoleda, pospite listićima badema i uživajte!
Izvor: Elle Si
Naslovna fotografija: JESHOOTS.COM on Unsplash