Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!
Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina sa arabijata sosom… Mogli biste ih jesti svaki dan. Lako i brzo se pripremaju, a opcije za kombinovanje različitih ukusa su neograničene!
Međutim, većina ljudi prilikom pravljenja paste pravi tipičnu grešku – nakon kuvanja, vodu u kojoj se kuvala testenina jednostavno prospe u odvod od sudopere. U nastavku saznajte zašto ovu vodu nikada ne treba bacati.
Naime, testenina je, baš kao i krompir, skrobna hrana. Tokom kuvanja skrob se oslobađa u vodu i zbog toga voda postaje mutna. Kuvari ovu vodu nazivaju i „tečnim zlatom”, jer je mnogo korisnija nego što ste verovatno mislili.
Kada kuvate testeninu, najverovatnije planirate da pripremite i sos ili pesto, na primer. A za to će voda od kuvanja testenine biti odlična jer će sosu dati kremastu notu.
Dakle, sledeći put kada vodu u kojoj se kuvala testenina sipate pravo u odvod, sačuvajte bar deo za dalje kuvanje i pripremu još ukusnijih zdravih jela. Jednostavno, zahvatite malo vode mericom pre nego što ocedite testeninu i dodajte je u sos.
Pogledajte još tri ključna trika sa testeninom koje bi svi trebalo da znaju u videu Pasta Kueen!
Sada kada znate sve trikove italijanskih majstora, isprobajte ovaj jednostavan recept za pripremu neodoljive paste! Prijatno!
Izvor: Elle Si
Naslovna fotografija: Unsplash