• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Dezert za umorne muževe: Nastao pre 5 vekova, a pravi se od 3 sastojka koja već imate u frižideru
Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Dezert za umorne muževe: Nastao pre 5 vekova, a pravi se od 3 sastojka koja već imate u frižideru

Ivana Milošević
20.08.2023. 2 min Recepti

Zabaione može da se pije na slamčicu kao osvježavajući šejk, da se služi u čaši s omiljenim voćem, cimetom, čokoladnim mrvicama i mlevenim pistaćima ili da se iskoristi kao nadev za palačinke…

Slatko vino, jaja i šećer su sve što vam je potrebno za gust, mirisan i neodoljiv krem. Italijanski dezert koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim ima nekoliko verzija nastanka, piše punkufer.hr.

Leti osvežava, a zimi, poslužen topao, zabaione ili zabaglione greje poput zagrljaja. Prema nekim teorijama zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako realniji scenario uključuje monaha San Paskvalea iz Torina, koji je u 16. veku opojni krem “prepisivao” kao recept protiv umora kada bi se žene žalile na bezvoljne muževe.

Dezert za umorne muževe: Nastao pre 5 vekova, a pravi se od 3 sastojka koja već imate u frižideru
Foto: Shutterstock / Brent Hofacker

Još jedan od mogućih očeva recepta bi mogao biti Đovani Baljoni, poznat kao Zvan Bajòun, koji je navodno smislio zabaione sasvim slučajno kada je tokom rata vojnicima pripremio jelo od jedinih dostupnih sastojaka. U njegovom slučaju nije se radilo o kremu, nego o supi koja je okrepila trupe.

U Veneciji se zabaione najčešće posluživao kao hladno osveženje, a renesansni kuvar Bartolomeo Skapi recept je oplemenio cimetom, ali i neutralnim pilećim bujonom i maslacem. U 17. veku u zabaione su počeli da se dodaju i pistaći.

Sastojci:

-3 žumanca
-3 kašičice šećera
-vino po izboru: marsala, muskat ili porto

Priprema:

Odvojite žumanca i stavite ih u posudu u kojoj možete da ih kuvati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmerite količinu vina za recept. U polovinu slomljene ljuske jajeta do polovine sipajte vino pa ga dodajte žumancima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine pa ih stavite da se kuvaju na pari.

Žumanca zagrevajte postepeno da se ne bi zgrudvala. Lagano mešajte na pari dok ne dobijete gust i gladak krem. Trebaće vam od 5 do 10 minuta.

Ako krem želite da poslužite hladan, posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom pa mešajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Oznake:

dezertitalijazabaglionezabaione

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Recept za jaje na oko koji je pogledalo 34 miliona ljudi postaće vaš omiljeni doručak
Prethodni

Recept za jaje na oko koji je pogledalo 34 miliona ljudi postaće vaš omiljeni doručak

Kao kod bake: Recept za tradicionalne knedle sa šljivama
Sledeći

Kao kod bake: Recept za tradicionalne knedle sa šljivama

Sledeći
Kao kod bake: Recept za tradicionalne knedle sa šljivama
20.08.2023.

Kao kod bake: Recept za tradicionalne knedle sa šljivama

Prethodni
17.08.2023.

Recept za jaje na oko koji je pogledalo 34 miliona ljudi postaće vaš omiljeni doručak

Recept za jaje na oko koji je pogledalo 34 miliona ljudi postaće vaš omiljeni doručak

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖