Dutch Baby: Slasna palačinka iz rerne koja se brzo pravi i još brže pojede
Zanimljivo je koliko se različitih jela može pripremiti koristeći samo mleko, jaja i brašno. Dutch Baby (holandska beba), palačinka iz rerne koja se ponekad naziva i nemačkom palačinkom, jedan je od zanimljivijih primera.
Smatra se da je Dutch Baby, odnosno palačinka iz rerne nastala početkom 20. veka u Americi i da se reč dutch zapravo ne odnosi na Holanđane, već da je reč o iskrivljenom autonimu deutsch (nemački). Za razliku od većine palačinki, ove se peku u rerni, a ne prže, deblje su od većine palačinki i ne sadrže hemijske sastojke za dizanje testa poput praška za pecivo.
Priprema se od jaja, brašna, šećera i mleka, može biti slatka ili slana, a često se poslužuje začinjena maslacem i šećerom u prahu, svežim voćem ili sirupom. Peče se u vatrostalnoj posudi ili tepsiji od livenog gvožđa koju je, pre ulivanja testa, potrebno dobro ugrejati.
U rerni se peče oko 20 minuta i za to vreme će prilično narasti, a ubrzo nakon vađenja iz rerne splasnuti.
Dutch Baby sa bobičastim voćem
Sastojci
– 130 g glatkog brašna
– 4 jaja
– 230 ml mleka
– ½ kašičice soli
– 55 g otopljenog maslaca
– 1 kašika šećera u prahu za posipanje palačinke
– 100 g mešanog bobičastog voća
– javorov sirup
Priprema
Zagrejte rernu na 230 stepeni. U blenderu sjedinite jaja, brašno, so, mleko i pola otopljenog maslaca. Blendajte 20-ak sekundi dok smesa ne bude glatka, bez grudvica.
Tepsiju od livenog gvožđa, s preostalim maslacem, zagrejte u rerni. Izvadite iz rerne, ulijte smesu i odmah sve ponovo ubacite u rernu. Palačinku pecite 18 minuta dok ne postane zlatno smeđe boje i narasla na rubovima.
Izvadite je iz rerne, dodajte bobičasto voće na sredinu palačinke i pospite šećerom u prahu. Isecite na kriške i prelijte javorovim sirupom. Poslužite toplo.
Izvor: Index.hr
Naslovna fotografija: Shutterstock