• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Dutch Baby: Slasna palačinka iz rerne koja se brzo pravi i još brže pojede

Dutch Baby: Slasna palačinka iz rerne koja se brzo pravi i još brže pojede

CityMagazine
29.10.2022. 2 min Recepti

Zanimljivo je koliko se različitih jela može pripremiti koristeći samo mleko, jaja i brašno. Dutch Baby (holandska beba), palačinka iz rerne koja se ponekad naziva i nemačkom palačinkom, jedan je od zanimljivijih primera.

Smatra se da je Dutch Baby, odnosno palačinka iz rerne nastala početkom 20. veka u Americi i da se reč dutch zapravo ne odnosi na Holanđane, već da je reč o iskrivljenom autonimu deutsch (nemački). Za razliku od većine palačinki, ove se peku u rerni, a ne prže, deblje su od većine palačinki i ne sadrže hemijske sastojke za dizanje testa poput praška za pecivo.

Priprema se od jaja, brašna, šećera i mleka, može biti slatka ili slana, a često se poslužuje začinjena maslacem i šećerom u prahu, svežim voćem ili sirupom. Peče se u vatrostalnoj posudi ili tepsiji od livenog gvožđa koju je, pre ulivanja testa, potrebno dobro ugrejati.

View this post on Instagram

A post shared by einfachbacken.de (@einfachbacken)

U rerni se peče oko 20 minuta i za to vreme će prilično narasti, a ubrzo nakon vađenja iz rerne splasnuti.

Dutch Baby sa bobičastim voćem

Sastojci

– 130 g glatkog brašna
– 4 jaja
– 230 ml mleka
– ½ kašičice soli
– 55 g otopljenog maslaca
– 1 kašika šećera u prahu za posipanje palačinke
– 100 g mešanog bobičastog voća

– javorov sirup

Priprema

Zagrejte rernu na 230 stepeni. U blenderu sjedinite jaja, brašno, so, mleko i pola otopljenog maslaca. Blendajte 20-ak sekundi dok smesa ne bude glatka, bez grudvica.

Tepsiju od livenog gvožđa, s preostalim maslacem, zagrejte u rerni. Izvadite iz rerne, ulijte smesu i odmah sve ponovo ubacite u rernu. Palačinku pecite 18 minuta dok ne postane zlatno smeđe boje i narasla na rubovima.

Izvadite je iz rerne, dodajte bobičasto voće na sredinu palačinke i pospite šećerom u prahu. Isecite na kriške i prelijte javorovim sirupom. Poslužite toplo.

Izvor: Index.hr

Naslovna fotografija: Shutterstock

Oznake:

dutch babypalačinka

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje
Prethodni

Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje

Bruklin Bekam se pohvalio kulinarskim umećem na Instagramu: Evo kako pravi sendvič
Sledeći

Bruklin Bekam se pohvalio kulinarskim umećem na Instagramu: Evo kako pravi sendvič

Sledeći
Bruklin Bekam se pohvalio kulinarskim umećem na Instagramu: Evo kako pravi sendvič
30.10.2022.

Bruklin Bekam se pohvalio kulinarskim umećem na Instagramu: Evo kako pravi sendvič

Prethodni
24.10.2022.

Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje

Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    kosmogenit
    Novi singl Kosmogenita: Mistična pop mantra odsvirana na ručno pravljenim instrumentima
    CityMagazine
    8 putnik
    „Kad umrem pevaću, to znam iz iskustva – sveti Petar ima bend, i treba uputstva“: Kada budete videli ko je ovo otpevao vrištaćete glasno, glasnije
    CityMagazine
    bend gutalax
    Posle svirke ovog benda drugačije ćete posmatrati svet: Bili smo na sumanutom koncertu i još uvek skidamo toalet-papir sa sebe
    CityMagazine
    brain rot
    Ovo su “najbolje” domaće brain rot pesme za 2025: Evo šta nam je sve iskakalo sa TikToka ali i iz frižidera
    CityMagazine
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    „Kad čujem ‘dvesta na sat‘ meni odmah proradi uslovni refleks: Đorđe Čvarkov u dve reči o romantici devedesetih
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖