Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje

AUTOR: Aleksandra Držaić 24 Oct, 2022
Dva recepta sa piletinom: Musaka i punjeni batak za uživanje

Piletina mnogima nije na vrhu liste omiljenih jela, jer, nije baš gastro užitak. Uz ova dva recepta Mike Dajmaka, promenićete mišljenje.

Mu­sa­ka za na­sta­vak

  • Krom­pir – 1 kg
  • pi­le – 1 kom
  • cr­ni luk – 1 gla­vi­ca
  • me­ša­na ze­len (šar­ga­re­pa, pa­ška­nat, ze­len, ce­ler) – 500 gr
  • bi­ber u zr­nu; so
  • ki­se­la pa­vla­ka – 2 dl
  • ja­ja – 3 kom
  • par­me­zan – 40 gr

Da­kle, po­što je su­pa ap­sol­vi­ra­na, me­so se odvo­ji na ko­ma­di­će, ko­re­nje isec­ka kao za ru­sku sa­la­tu, pa sve bla­go pro­me­ša i osta­vi na stra­nu.

Krom­pir se oba­ri u lju­sci, olju­šti dok je još to­pao, pa ise­če na plo­ške. U na­u­lje­noj va­trosltal­noj po­su­di po­re­đa se po­lo­vi­na krom­pi­ra, pre­ko na­ba­ca­ju me­so i ko­re­nje, a sve za­tvo­ri dru­gom po­lo­vi­nom krom­pi­ra.

Od tri ja­je­ta i šo­lje ki­se­le pa­vla­ke, uz do­da­tak po­la ke­si­ce par­me­za­na na­pra­vi se pre­liv ko­jim se za­li­je mu­sa­ka. Od­o­zgo se još za­pra­ši dru­gom po­lo­vi­nom ke­si­ce par­me­za­na, pa pri­pu­sti rer­ni, na 200 ste­pe­ni dva­de­se­tak mi­nu­ta, po­vre­me­no pro­ve­ra­va­ju­ći da li je sve po­ru­me­ne­lo ka­ko tre­ba.

Pu­nje­ni pi­le­ći ba­tak

  • Pi­le­ći ba­tak – 500 gr
  • fe­ta i ov­či­ji be­li sir – 150 gr;
  • ja­ja
  • bra­šno; ulje; ma­jo­nez; ke­čap; bo­si­ljak

Ko god da je pro­bao fi­lo­va­ni pi­le­ći ba­tak, ras­pi­ti­vao se za ve­šti­nu odva­ja­nja me­sa od ko­sti­ju, ali ta­ko da me­so osta­ne u ko­ma­du. Kao ru­ka­vi­ca što mo­že da se fi­lu­je. Kod pi­le­ti­ne je to naj­lak­še, jer ako »hi­rurg« slu­čaj­no po­gre­ši, tu je ko­žu­ri­ca da is­pra­vi stvar.

Da­kle, po­mo­ću tan­kog, a ve­o­ma oštrog no­ža, go­to­vo skal­pe­la, za­se­če se sa­mo de­blji deo ba­ta­ka, a on­da pr­sti­ma odvo­ji me­so od ko­ske. Ta­ko je ba­tak pri­pre­mljen i spre­man da se na­pu­ni me­ša­vi­nom be­log ov­čjeg i fe­ta si­ra.

Pa­ke­ti­će još sa­mo va­lja is­po­ho­va­ti na pa­ri­ski na­čin: ja­ja, bra­šno, ja­ja.

Pre­liv po vo­lji go­sti­ju, što vi­še tra­že, pri­pre­ma se vi­še ne­go jed­no­stav­no: ma­jo­nez se po­me­ša s ke­ča­pom i za­či­ni su­še­nim ili sve­žim bo­silj­kom.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Najnovije - Gastro

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…

Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju…

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…