Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Dutch Baby: Slasna palačinka iz rerne koja se brzo pravi i još brže pojede

AUTOR: CityMagazine 29 Oct, 2022
Dutch Baby: Slasna palačinka iz rerne koja se brzo pravi i još brže pojede

Zanimljivo je koliko se različitih jela može pripremiti koristeći samo mleko, jaja i brašno. Dutch Baby (holandska beba), palačinka iz rerne koja se ponekad naziva i nemačkom palačinkom, jedan je od zanimljivijih primera.

Smatra se da je Dutch Baby, odnosno palačinka iz rerne nastala početkom 20. veka u Americi i da se reč dutch zapravo ne odnosi na Holanđane, već da je reč o iskrivljenom autonimu deutsch (nemački). Za razliku od većine palačinki, ove se peku u rerni, a ne prže, deblje su od većine palačinki i ne sadrže hemijske sastojke za dizanje testa poput praška za pecivo.

Priprema se od jaja, brašna, šećera i mleka, može biti slatka ili slana, a često se poslužuje začinjena maslacem i šećerom u prahu, svežim voćem ili sirupom. Peče se u vatrostalnoj posudi ili tepsiji od livenog gvožđa koju je, pre ulivanja testa, potrebno dobro ugrejati.

U rerni se peče oko 20 minuta i za to vreme će prilično narasti, a ubrzo nakon vađenja iz rerne splasnuti.

Dutch Baby sa bobičastim voćem

Sastojci

– 130 g glatkog brašna
– 4 jaja
– 230 ml mleka
– ½ kašičice soli
– 55 g otopljenog maslaca
– 1 kašika šećera u prahu za posipanje palačinke
– 100 g mešanog bobičastog voća

– javorov sirup

Priprema

Zagrejte rernu na 230 stepeni. U blenderu sjedinite jaja, brašno, so, mleko i pola otopljenog maslaca. Blendajte 20-ak sekundi dok smesa ne bude glatka, bez grudvica.

Tepsiju od livenog gvožđa, s preostalim maslacem, zagrejte u rerni. Izvadite iz rerne, ulijte smesu i odmah sve ponovo ubacite u rernu. Palačinku pecite 18 minuta dok ne postane zlatno smeđe boje i narasla na rubovima.

Izvadite je iz rerne, dodajte bobičasto voće na sredinu palačinke i pospite šećerom u prahu. Isecite na kriške i prelijte javorovim sirupom. Poslužite toplo.

Izvor: Index.hr

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Ovo je 10 najlepših žena svih vremena po izboru običnih ljudi: Prvo mesto je baš iznenađenje

Da li se slažete sa njihovim izborom? Lepota nije nešto što se može izmeriti ili oceniti, ali ljudi iz nekog…

Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne 83 odsto ljudi: Da li ste među njima?

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja…

Konstrakta prošetala u najlepšoj zimskoj jakni inspirisanoj Jovankom Broz

Sinoć je održana revija “Jovanka u boji” pod pokroviteljstvom Tamare Vučić. U jednom od modela inspirisanim nekadašnjom prvom damom Jugoslavije…

Šeik koketirao sa brazilskom navijačicom, reakcija njegove supruge postala hit na mrežama

Tokom utakmice između Brazila i Švajcarske brazilska navijačica snimala je publiku, a u jednom trenutku šeik joj se nasmijao i…

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

Slavska i praznična trpeza nezamislive su bez ruske salate, ali nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom…

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Najnovije - Gastro

Internacionalna kuhinja: Puberaj

Nakon dve godine ponovo smo posetili Puberaj u Novom Sadu i više nego prijatno se iznenadili našavši ga u još…

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

Želite da zadržite svoju trenutnu težinu tokom decembra i predstojećih praznika? Postoji nekoliko načina da to postignete, a pored detoks…

Street food: Thyme

Thyme („majčina dušica“) je street food dvadeset prvog veka baš kakav treba da bude. Kreativan i autentičan, lucidan i promišljen,…

Francuski baget dobio mesto na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Za mnoge je francuski baget odavno zaslužio mesto na večnoj listi hrane koja se ne može osporiti i za koju…

Najsmešniji i najtačniji recept za karbonaru: “Zbog struganih peta iz kesice Venecija tone od muke”

Jedno od odomaćenih jela sa tradicionalne italijanske trpeze je i karbonara, ali sastojci su toliko promenjeni da više nema veze…

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…