Francuska praznična jela: Supa od luka, tart i šatobrijan za malo drugačiju proslavu
Ako želite da vaša praznična večera bude malo drugačija, možete da probate da spremite neko od ovih specijaliteta francuske kuhinje.
Supa od luka
POTREBNO JE:
- 50 g puter,
- 4 kašike ulja,
- 4 veće glavice crnog luka,
- 1 kašičica šećera,
- 100 ml belog vina,
- 2 kašike brašna,
- 2 l goveđeg bujona,
- so,
- biber,
- 6 kriški prepečenog hleba,
- 100 g kačkavalja.
PRIPREMA:
Zagrejte puter i ulje. Dodajte crni luk isečen na rebra i propržite 2-3 minuta. Dodajte šećer, pa lagano pržite još 15-20 minuta, dok luk ne postane svetlosmeđ. Dodajte brašno, kratko promešajte, pa dodajte goveđi bujon i kuvajte još 30 minuta. Dodati so, biber i vino po želji. Nasecite kriške hleba, malo iz zapecite u rerni, zatim ih izvadite i narendajte preko kačkavalj, pa vratite u rernu da se kačkavalj istopi. Na dno tanjira stavite prepečen hleb, prelijte ga supom i poslužite toplo.
Tart sa slaninom i povrćem
POTREBNO JE:
- 150 g luka,
- 2 čena belog luka,
- 50 g dimljene slanine,
- 150 g tikvica,
- 100 g šargarepe,
- 50 g sira,
- 60 g brašna,
- 1/2 kašičice praška za pecivo,
- 1/2 dl ulja,
- 3 jaja,
- so,
- biber.
PRIPREMA:
Slaninu ispecite na tiganju bez dodatka masnoće. U jednu činiju stavite luk, beli luk, tikvice, šargarepu i slaninu. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, jaja, sir, ulje, so i biber. Sve dobro izmešajte kašikom. Okrugli kalup prečnika 22 cm premažite sa maslacem i pospite brašnom. Ulijte smesu, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 – 35 minuta.
Pastrmka sa bademom
POTREBNO JE:
- 4 fileta pastrmke,
- 1 kašičica morske soli,
- biber,
- maslinovo ulje,
- 2 limuna,
- 50 g badema,
- 1 veza peršuna.
PRIPREMA:
Filete pastrmke operite i dobro osušite papirnim ubrusom. Posolite morskom solju i pospite sveže mlevenim biberom. Peršun operite i iseckajte na sitno. Narendajte koru jednog limuna i iscedite sok od dva limuna. Badem iseckajte. Zagrejte tiganj i dodajte samo malo maslinovog ulja. Prvo pecite stranu sa kožom 4 – 5 minuta. Pažljivo okrenite i pecite još nekih 2-3 minuta. Ribu ostavite na zagrejanom tanjiru ili u blago ugrejanoj rerni. Za sos u tiganj, na preostalom ulju, propržite seckane bademe, dok ne dobiju zlatnu boju. Sklonite sa vatre i odmah dodajte iseckani peršun, sveže rendanu limunovu koru i sok od limuna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine. Ribu servirajte na zagrejane tanjire i pospite sa toplim sosom. Poslužite uz grilovano ili bareno povrće po želji.
Šatobrijan
POTREBNO JE:
- 400 g goveđeg filea,
- svinjska mast,
- so,
- biber,
- senf,
- 300 g šargarepe,
- 300 g graška,
- 300 g paradajza,
- 100 g maslaca,
- 2 kriške prepečenog hleba.
PRIPREMA:
File posolite, pobiberite i premažite senfom, a potom kratko pecite na roštilju i prelivajte svinjskom mašću. Ispečeno meso isecite na deblje šnite, svaku stavite na komad prepečenog hleba i služite se povrćem skuvanim u slanoj vodi i prelivenim maslacom. Umesto predloženog povrća, možete da poslužite brokoli, tikvice, krompir.
No Comment! Be the first one.