Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Francuska supa od luka koja greje i telo i dušu

AUTOR: CityMagazine 05 Nov, 2020
Francuska supa od luka koja greje i telo i dušu

Dolaskom hladnijih dana, sve što želimo jeste da se ušuškamo kod kuće i uživamo u ukusnim, toplim obrocima i bogatim jesenjim aromama. Ova godina nam ionako ne ostavlja puno prostora za užitak van kuće, pa kada je već tako, treba date okolnosti iskoristiti na najbolji način, te sebi priuštiti ugođaj za sva čula, a recept koji vam danas donosimo je upravo takav. Dame i gospodo, predstavljamo vam njeno veličanstvo – francusku supu od luka!

Iako su mnogi od vas verovatno već upoznati sa ovim delikatesom francuske kuhinje, danas nećemo govoriti o originalnom receptu, već o varijanti koja je bez glutena, u kojoj mogu uživati svi, bez bojazni od neželjenih efekata. Najbolje od svega je što se razlika u ukusu gotovo uopšte ne oseća, tako da je potpuni užitak zagarantovan.

Potrebno je:

  • 8 glavica crnog luka
  • 4 kašike neslanog putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 ½ kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 1 kašika krompirovog brašna
  • 1 ½  čaša suvog belog vina, poput šardonea
  • ½ čaše kvalitetnog šerija
  • 12 kriški hleba bez glutena
  • 450 g Grijera ili nekog drugog tvrdog žutog sira
  • 6 manjih zemljanih ili keramičkih posuda za supu (koje mogu da idu u rernu)
  • još 2 kašike maslinovog ulja za krutone
  • nekoliko čenova belog luka

Priprema:

U većoj šerpi zagrejte maslac i maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte luk iseckan na tanke kriške, so, šećer i crni biber po ukusu, pa krčkajte oko 30-35 minuta uz povremeno mešanje, dok se luk ne karamelizuje. Pospite krompirovo brašno preko luka, promešajte i krčkajte zajedno još oko 90 sekundi.

Pojačajte temperaturu, pa dodajte goveđi bujon, vino i šeri. Kada tečnost proključa, odmah smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka oko 30 minuta.

Da biste napravili krutone, okruglom modlom vadite krugove iz kriški bezglutenskog hleba, pa ih ispecite na gril tiganju na niskoj temperaturi oko 3 minuta sa obe strane. Vodite računa da ne zagore. Zatim svaku stranu krutona istrljajte svežim čenog belog luka, prelijte malom količinom maslinovog ulja, pa vratite na gril tiganj i tostirajte još oko dva minuta sa obe strane, dok ne postanu zlatnožute boje.

Zagrejte rernu na 230°C. Zemljane ili keramičke posudice stavite na veći pleh kako biste izbegli prosipanje i kako biste ih kasnije lakše izvadili iz rerne. Kutlačom sipajte supu u posude, pa svaku poklopite pomoću dva pripremljena krutona. Pospite ih rendanim sirom, pa stavite u rernu i krčkajte oko 12 do 15 minuta, ili dok krutoni ne postanu zlatnobraon. Odmah poslužite i uživajte! Prijatno!

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Najnovije - Gastro

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…