• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Francuska supa od luka koja greje i telo i dušu

Francuska supa od luka koja greje i telo i dušu

CityMagazine
05.11.2020. 2 min Recepti

Dolaskom hladnijih dana, sve što želimo jeste da se ušuškamo kod kuće i uživamo u ukusnim, toplim obrocima i bogatim jesenjim aromama. Ova godina nam ionako ne ostavlja puno prostora za užitak van kuće, pa kada je već tako, treba date okolnosti iskoristiti na najbolji način, te sebi priuštiti ugođaj za sva čula, a recept koji vam danas donosimo je upravo takav. Dame i gospodo, predstavljamo vam njeno veličanstvo – francusku supu od luka!

Iako su mnogi od vas verovatno već upoznati sa ovim delikatesom francuske kuhinje, danas nećemo govoriti o originalnom receptu, već o varijanti koja je bez glutena, u kojoj mogu uživati svi, bez bojazni od neželjenih efekata. Najbolje od svega je što se razlika u ukusu gotovo uopšte ne oseća, tako da je potpuni užitak zagarantovan.

Francuska supa od luka koja greje i telo i dušu

Potrebno je:

  • 8 glavica crnog luka
  • 4 kašike neslanog putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 ½ kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • sveže mleveni crni biber, po ukusu
  • 1 kašika krompirovog brašna
  • 1 ½  čaša suvog belog vina, poput šardonea
  • ½ čaše kvalitetnog šerija
  • 12 kriški hleba bez glutena
  • 450 g Grijera ili nekog drugog tvrdog žutog sira
  • 6 manjih zemljanih ili keramičkih posuda za supu (koje mogu da idu u rernu)
  • još 2 kašike maslinovog ulja za krutone
  • nekoliko čenova belog luka
Francuska supa od luka koja greje i telo i dušu

Priprema:

U većoj šerpi zagrejte maslac i maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte luk iseckan na tanke kriške, so, šećer i crni biber po ukusu, pa krčkajte oko 30-35 minuta uz povremeno mešanje, dok se luk ne karamelizuje. Pospite krompirovo brašno preko luka, promešajte i krčkajte zajedno još oko 90 sekundi.

Pojačajte temperaturu, pa dodajte goveđi bujon, vino i šeri. Kada tečnost proključa, odmah smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka oko 30 minuta.

Francuska supa od luka koja greje i telo i dušu

Da biste napravili krutone, okruglom modlom vadite krugove iz kriški bezglutenskog hleba, pa ih ispecite na gril tiganju na niskoj temperaturi oko 3 minuta sa obe strane. Vodite računa da ne zagore. Zatim svaku stranu krutona istrljajte svežim čenog belog luka, prelijte malom količinom maslinovog ulja, pa vratite na gril tiganj i tostirajte još oko dva minuta sa obe strane, dok ne postanu zlatnožute boje.

Zagrejte rernu na 230°C. Zemljane ili keramičke posudice stavite na veći pleh kako biste izbegli prosipanje i kako biste ih kasnije lakše izvadili iz rerne. Kutlačom sipajte supu u posude, pa svaku poklopite pomoću dva pripremljena krutona. Pospite ih rendanim sirom, pa stavite u rernu i krčkajte oko 12 do 15 minuta, ili dok krutoni ne postanu zlatnobraon. Odmah poslužite i uživajte! Prijatno!

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Pinterest

Oznake:

bogat ukusfrancuska supa od lukafrancuski delikatesgastro užitakjesenji specijalitet

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Da li su Burger King i McDonald's konačno zakopali ratne sekire?
Prethodni

Da li su Burger King i McDonald’s konačno zakopali ratne sekire?

Klub književnika otvorio je vrata legendarnog Kluba
Sledeći

Klub književnika otvorio je vrata legendarnog Kluba

Sledeći
Klub književnika otvorio je vrata legendarnog Kluba
06.11.2020.

Klub književnika otvorio je vrata legendarnog Kluba

Prethodni
04.11.2020.

Da li su Burger King i McDonald’s konačno zakopali ratne sekire?

Da li su Burger King i McDonald's konačno zakopali ratne sekire?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    beograd
    „Doviđenja iz Beograda, iz Jugoslavije“: Pre 40 godina, ceo svet je čuo pesmu koja se i danas voli i peva na studentskim protestima
    CityMagazine
    Vlada Divljan
    Vlada Divljan je napisao kultni narodnjak iz 80-ih godina koji sigurno znate: “Uzeo sam flašu rakije, pijuckao i polako ulazio u patetično stanje”
    CityMagazine
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    Bob Geldof: Hrabro irsko srce, lice starozavetnog proroka, energija mladića
    CityMagazine
    EXIT otvoren uz "Freed from Desire" i snažnu poruku Gale: "Pumpaj bre!"
    EXIT otvoren uz “Freed from Desire” i snažnu poruku Gale: “Pumpaj bre!”
    CityMagazine
    Supermen
    Gledao sam novog Supermena, i postoji jedan detalj koji se Srbima možda neće dopasti
    Miloš Dašić

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖