Gambori na mediteranski način – ništa jednostavnije, a preukusno
Gambori su možda i najpoznatiji morski plodovi koji se jedu širom sveta. Poznati po svom sočnom mesu i karakterističnom ukusu, gambori se mogu jesti samostalno – u nekom finom umaku, paradajz sosu ili na žaru, ili kao dodatak raznim jelima kao što su čuvena španska paelja, te razne paste i salate.
Mi vama danas donosimo recept za vrlo ukusne gambore na mediteranski način, u kome njihova aroma, uz svega nekoliko drugih klasičnih sastojaka, savršeno dolazi do izražaja:
Gambori na mediteranski način
Sastojci:
- 500 g gambora
- 4 čena belog luka (sitno seckanog)
- 1 limun (sok i kora)
- 100 ml maslinovog ulja
- 1/2 šolje peršuna (sitno seckanog)
- So i biber po ukusu
- Prstohvat ljute paprike (po želji)
Priprema:
- Ako su gambori sveži, operite ih i očistite. Ako su zamrznuti, odmrznite ih i dobro osušite.
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte seckani beli luk i pržite ga 1-2 minuta dok ne postane zlatnosmeđ.
- U tiganj dodajte gambore i pržite ih oko 3-4 minuta sa svake strane, dok ne postanu ružičasti.
- Sipajte sok od limuna, dodajte naribanu koru limuna, peršun, so, biber i ljutu papriku (ako koristite). Dobro promešajte i krčkajte još minut-dva.
- Ovo ukusno jelo poslužite toplo, uz kriške limuna i svež hleb ili preko omiljene testenine i uživajte. Prijatno!