Gaspačo – tradicionalna španska čorba puna vitamina i bogatih aroma
Gaspačo je hladna čorba od svežeg povrća koja potiče iz Španije, posebno iz regije Andaluzija. Glavni sastojci su paradajz, krastavac, paprike, crni i beli luk, a često se dodaju i maslinovo ulje, sirće, so i biber, za još bogatiji ukus.
Ovo jelo vrlo je bogato vitaminima i vlaknima, a može se prilagoditi različitim ukusima dodavanjem raznih začina ili drugog povrća. Tradicionalno se služi kao predjelo, ali može biti i lagani obrok ili večera. U nastavku pogledajte recept za ovo ukusno, zdravo i osvežavajuće jelo:
Gaspačo
Sastojci:
- 6 zrelih paradajza
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 mali crni luk
- 2 čena belog luka
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 2-3 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta
- So i biber po ukusu
- Voda (po potrebi)
- Svež peršun ili bosiljak za dekoraciju (po želji)
Priprema:
- Operite povrće.
- Paradajze možete blanširati u kipućoj vodi 1-2 minuta, a zatim ih odmah staviti u hladnu vodu kako biste olakšali ljuštenje. Oljuštite paradajze, krastavac i papriku, a crni i beli luk sitno iseckajte.
- U blender stavite oljuštene paradajze, krastavac, crvenu papriku, crni i beli luk. Dodajte maslinovo ulje, sirće, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Ako je suviše gusta, dodajte malo vode da postignete željenu konzistenciju.
- Prebacite gaspačo u posudu, pokrijte i stavite u frižider da se ohladi najmanje 1-2 sata da se svi ukusi fino prožmu.
- Poslužite hladno, po želji dekorišite seckanim povrćem, peršunom ili bosiljkom i uživajte u ovom osvežavajućem jelu! Prijatno!