Heljdopita – bogat, hranljiv i ukusan obrok bez glutena
Heljdopita je tradicionalno jelo koje se pravi od tankih korica od heljdinog brašna, koje podsećaju na palačinke, te bogatog fila uglavnom od sira, a moguć je i dodatak pećenih paprika, spanaća ili drugih sastojaka po želji.
Zbog heljdinog brašna, heljdopita je odličan izbor za obrok bez glutena, a osim toga, nije teška i masna kao druge pite, i puna je kvalitetnih i hranljivih sastojaka. Detaljan recept pogledajte u nastavku:
Heljdopita
Sastojci:
Za kore:
- 250 g heljdinog brašna
- 250 ml vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
Za fil:
- 300 g sira (može biti feta ili neki drugi sir)
- 2 jajeta
- 200 g kisele pavlake
- So i biber po ukusu
- Moguće je dodati i malo spanaća ili peršuna za dodatnu aromu
- semenke za posipanje, po želji
Priprema:
- U posudi pomešajte heljdino brašno, vodu, so i ulje. Dobro promešajte da se dobije glatka smesa. Na srednje jakoj vatri zagrejte tiganj sa malo ulja. Sipajte smesu u tiganj i pecite svaku koru oko 2-3 minuta sa svake strane, dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sastojke za kore.
- U drugoj posudi izgnječite sir, dodajte jaja i pavlaku. Sve dobro promešajte. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako želite, dodajte iseckani spanać ili peršun.
- Na dno podmazane tepsije stavite prvu koru. Preko nje rasporedite deo fila, pa dodajte drugu koru. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve kore i fil, završavajući sa korom na vrhu.
- Premažite gornju koru sa malo ulja ili kisele pavlake i po želji pospite omiljenim semenkama.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok heljdopita ne porumeni.
- Ostavite pitu da se malo ohladi pre sečenja, pa poslužite toplu ili hladnu, uz jogurt ili salatu po izboru. Prijatno!