Dijeta s heljdom i kefirom: Za dve nedelje i do 7 kilograma manje
Dijeta s heljdom i kefirom je rigorozna i nije za svakoga. Prikladna je za osobe dobra zdravlja i one koje su spremne disciplinovano sprovoditi rigorozan program ishrane u periodu od dve nedelje.
Zauzvrat mogu oÄekivati i do deset kilograma manje, ali broj izgubljenih kilograma zavisi od konstitucije i metabolizma svakog pojedinca. Heljda nije ÅŸitarica, nego voÄna semenka u rodu s rabarbarom, iako je mnogi smatraju i upotrebljavaju kao ÅŸitaricu.
Uputstvo za dijetu
- Heljdu moÅŸete jesti koliko god ÅŸelite, ali bez zaÄina, sosova i soli. Jedino moÅŸete dodati malo sojinog sosa i bibera. So se ne preporuÄuje jer zadrÅŸava vodu u organizmu.
- Priprema heljde: Jednu do tri ÄaÅ¡e heljde (zavisno od apetita) predveÄe prelijte s 4 dcl kipuÄe vode, pustite da odstoji pet minuta i potom je ocedite i ponovo prelijte istom koliÄinom kipuÄe vode i ostavite da odstoji sve do jutra.
- Heljdu je najbolje konzumirati s kefirom. Odaberite kefir s procentom mleÄne masti od 1 do 1, 6 posto i ne smete da popijete viÅ¡e od litar dnevno.
- MoÅŸete pojesti do dva komada sezonskog voÄa dnevno, a takoÄe moÅŸete jesti i zeleno povrÄe poput prokelja, kupusa, spanaÄa, brokolija, ali bez soli i zaÄina.
- MoÅŸete piti kafu i biljne Äajeve, ali bez Å¡eÄera i veÅ¡taÄkih zaslaÄivaÄa. PreporuÄuje se redovno pijenje vode, a ukupna koliÄina dnevno popijene teÄnosti zajedno s kafom i Äajem ne bi trebalo da bude veÄa od tri litre.
- Alkohol je u ovoj dijeti zabranjen.
Zašto heljda i kefir?
„Heljda je vrlo zahvalna namirnica jer je nutritivno bogata svim hranjivim materijama i prihvatljiva je za balansiranje svakodnevnih obroka. Heljda je laka za varenje, niskokaloriÄna, ima nizak glikemijski indeks i ne sadrÅŸi gluten. PreporuÄuje se osobama koje imaju poteÅ¡koÄe s varenjem hrane jer podrÅŸava rad digestivnog sisteam“, objaÅ¡njava nutricionistkinja Sandra MariÄ Bulat i kaÅŸe da heljda daje i dugotrajan oseÄaj sitosti u odnosu na druge ÅŸitarice jer sadrÅŸi kvalitetnije proteine te ne provocira insulin kao Å¡to to Äine ÅŸitarice poput kukuruza, prosa, pirinÄa ili pÅ¡enice.
„Od aminokiselina u heljdi su najzastupljenije arginin i lizin. Heljda sadrÅŸi i vrlo malo masti i puno vlakana neophodnih u svakodnevnoj ishrani. Vlakna su nuÅŸna za skidanje kilograma jer kao Å¡to smo veÄ rekli podstiÄu varenje hrane i daju oseÄaj sitosti te odrÅŸavaju nivo Å¡eÄera stabilnom“, otkriva MariÄ Bulat i naglaÅ¡ava da heljda pripada grupi alkalnih namirnica Å¡to dodatno doprinosi zdravlju, buduÄi da mnogi preteruju s unosom mesa, naraoÄito kada su na proteinskim dijetama usled Äega dolazi do zakiseljavanja organizma.
Nutritivne vrednosti 100 g heljde:
- 343 kcal
- 13,3 g proteina
- 71,5 g ugljenih hidrata
- 10 g vlakana
- 3,4 g masti
„Kefir sadrÅŸi malo laktoze, a sadrÅŸi Äak viÅ¡e proteina od jaja, ima Äak 9 g viÅ¡e proteina nego jogurt. Kefir sadrÅŸi dragocene probiotike i mnogo kalcijima koji su odliÄna podrÅ¡ka tokom mrÅ¡avljenja i gubitka masnih naslaga naroÄito oko trbuha“, objaÅ¡njava MariÄ Bulat, prenosi Miss7Zdrava.
Nutricionistkinja istiÄe da je dobro Å¡to dijeta ipak dozvoljava odreÄene koliÄine voÄa. „VoÄe sadrÅŸi voÄni Å¡eÄer Å¡to nam tokom dana moÅŸe dodatno poveÄati energiju. Sve preporuÄene namirnice bogate su natrijumom i kalijumom. U dijeti nema dodatnog soljenja hrane, Äime se podstiÄe detoksikacija i spreÄava zadrÅŸavanje suviÅ¡ne teÄnosti u organizmu. No dugoroÄno nam je jodirana so u umerenim koliÄinama neophodna za rad Å¡titne i nadbubreÅŸne ÅŸlezde. Ovu dijetu ne preporuÄujem na duge staze osobama s niskim nivoom gvoÅŸÄa, dok je za celokupno zdravlje vaÅŸan i unos omega-3 masnih kiselina koje u ovoj dijeti nisu zastupljene“, savetuje nutricionistkinja.
Dijeta se ne sme praktikovati duÅŸe od dve nedelje, a tokom i nakon dijete poÅŸeljno je uzimati dodatke ishrani. Oni koji su je probali tvrde da se tokom dijete ne gladuje i da su pravi rezultati dijete vidljivi na vagi tri do Äetiri dana po zavrÅ¡etku dijete, buduÄi da se proces ÄiÅ¡Äenja organizma nastavlja i nakon prestanka dijete.