Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

“Imam se onesvestio” je klasik turske kuhinje: Punjeni patlidžan koji doslovno obara s nogu

AUTOR: Ivana Milošević 12 Oct, 2022
“Imam se onesvestio” je klasik turske kuhinje: Punjeni patlidžan koji doslovno obara s nogu

Imam bayildi (tr. Imam se onesvestio) je jelo koje je deo tradicionalne turske kuhinje. Njegov glavni sastojak je plavi patlidžan i pravi je jesenji gurmanluk koji krije vrlo zanimljivu priču.

Legenda, koja je povezana sa ovim jelom, govori da ime samog jela, Imam bayildi, što u prevodu sa turskog znači onesvešćeni imam (imam bayildisao, odnosno baldisao), potiče još iz davne prošlosti. Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo sa patlidžanom, koji je punjen lukom, paradajzom i belim lukom. Poslužila je ovo jelo svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo, da je pao u nesvest od oduševljenja.

Druga legenda povezuje Imam bayildi sa drugim imamom koji se onesvestio, ne zbog ukusa jela, već zbog količine maslinovog ulja koje je potrošila njegova supruga, da ga je nestalo i nije mogla ponovo da mu pripremi omiljeno jelo.

Nezavisno od toga, da li u nekoj od legendi ima bar malo istine ili ne, Imam bayildi je izuzetno ukusno jelo, u koje ćete se sigurno zaljubiti, kada ga probate.

Prema tradicionalnom receptu za imam bayildi, u patlidžanu treba napraviti zareze koji se napune dinstanom omekšalom šargarepom, lukom i paradajzem. Kod nas je recept modifikovan, pa su patlidžani obično presečeni na pola po dužini (kao čamci) i onda napunjeni tradicionalnim nadevom od povrća, u nekim verzijama i mlevenim mesom, pa zapečeni.

Originalni recept za Imam bayildi

Napomena: Jelo možete spremati kako treba, tj. možete da pržite plavi patlidžan. Druga varijanta je da ga dobro namažete maslinovim uljem i ispečete u rerni. Svakako da je originalna priprema ukusnija, ali ako brojite kalorije – zna se: rerna.

Maslinovo ulje je obavezno u oba slučaja, jer nema nikakvog smisla, ni logike da se u jelima mediteranskog tipa koristi druga vrsta ulja.

Glavna stvar koju želite da postignete u sve 3 faze pripreme (prženje patližana, prženje fila, pečenje jela u rerni) – je apsolutna mekoća svih sastojaka. Sve mora da bude “super soft“. A evo i recepta.

Sastojci:

– 4 plava patlidžana
– 250 ml maslinovog ulja
– 3 srednja crna luka
– 1 veća zelena paprike
– 8 čenova belog luka
– 2 srednja paradajza
– ½ veze peršuna
– 1 kašika šećera
– so (40 g za potapanje patlidžana + za fil)
– biber
– čili, po želji
– oko 200 ml soka od paradajza

Priprema:

Skinite listove s plavog patlidžana, ali ostavite dršku. Ljuštilicom skinite koru, tako da se naprave „zebra štrafte“. Sipajte u 1 l vode 40 g soli, pa ostavite patlidžan u slanoj vodi oko 30 minuta. Nakon toga, osušite ga ubrusima. Zagrejte se 200 ml maslinovog ulja i patlidžan pržite dok ne postane zlatan.

Za to vreme, isecite luk na tanke polumesece. Tanko nasecite papriku. Naseckajte beli luk. Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice. Na 50 ml maslinovog ulja prvo pržite crni luk, zatim dodajte papriku i beli luk – a na kraju i paradajz. Začinite solju, šećerom, biberom i čilijem – zatim sipajte 200 ml vode. Sve neka se kuva na srednjoj temperaturi oko 20-30 minuta. Kad je gotovo i prohladi se, dodajte i peršun.

Plavi patlidžan stavite u posudu za pečenje i rasecite na pola – ali ne do kraja. Tek da se napravi „džep“ koji se puni isprženim povrćem. Ostatak tečnosti i povrća se malo izgnječi ili izblenda, pa prelije preko punjenih patlidžana.

Jelo se peče na 170-175 stepeni oko 30-40 minuta. Servira se ili mlako, ili hladno.

Prijatno! I pazite da ne padnete u nesvest 🙂

Naslovna fotografija: Shutterstock

Najčitanije

Samo tri dela tela treba prati svakog dana, kažu lekari

Mnogi ljudi se tuširaju svako jutro kako bi se razbudili i sveži i čisti ušli u novi dan, dok drugi…

Bilans Crnog petka (sirotinjska verzija): Zarina aplikacija u dva minuta razbesnela žene u Srbiji

Zarina aplikacija je slomila duh svakoj poštenoj šopingholičarki u Srbiji koja je tačno u 22 h čekala da napravi svoju…

Čaj od cimeta koji topi kilograme i ubrzava metabolizam: Ako ga pijete na ovaj način, nećete propustiti fantastične rezultate

Kada je u pitanju postizanje zdrave težine, ljudi najčešće pribegavaju raznim trendi dijetama i tabletama za mršavljenje, potcenjujući važnost zdrave…

„Sve je na prodaju, i integritet i obraz”: Nina Radulović na Instagramu reklamira ekološku katastrofu u Majdanpeku

Postoji ona stara narodna, “nije važno šta se piše, samo stavi lepu sliku”, pa su se izgleda tom logikom vodili…

Ko je supruga katarskog šeika? Ikona stila i prva savremena kraljica Istoka

Proteklih nekoliko dana ceo svet bruji o Svetskom prvenstvu u fudbalu, čijem je otvaranju prisustvovala i Moza bint Naser, žena…

Iznenadićete se šta muškarce čini srećnim: Na prvom mestu nije ni porodica, seks, a ni zdravlje

Definicija muževnosti sve više se udaljava od tradicionalnih, i po mišljenju mnogih, toksičnih normi. Nakon što je vekovima bila okarakterisana…

Najnovije - Gastro

Uz ove slane grickalice uživanje u utakmici Srbije i Brazila na SP u fudbalu biće još uzbudljivije

Budući da je počelo Svetsko prvenstvo u fudbalu, gledanje utakmica ovih dana je omiljena aktivnost većine ljudi širom planete. A…

Napravite toblerone kod kuće: Ovom ukusu nećete moći da odolite

Kupovna poslastica iz naslova specifična je kako izgledom, tako i kombinacijom sastojaka. Dok jedemo slasnu čokoladu osećamo hrskave lešnike, ali…

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Krompir je jedna od omiljenih namirnica od koje se mogu napraviti mnogi sjajni obroci. No, ljudi često prave greške kada…

U ovom restoranu se služi najskuplji pomfrit na svetu: Evo koliko iznosi jedna porcija

Nazvani „Crème de la Crème Pommes Frites”, pomfrit koji se služi u restoranu u Njujorku, drži Ginisov svetski rekord za…

Stručnjaci su napravili listu najgorih jela iz Srbije, i naravno da mislimo da nemaju pojma

Na retko šta smo ponosni kao na hranu, pa svakako da nam ne prijaju loše kritike na tradicionalna jela ma…

Lažni čokoladni puding od samo dva sastojka: Ne kuva se, ne peče i ne lepi za butine

Ako ste ljubitelj čokoladnog pudinga, ali ne volite višak kalorija koji “pakuje” u vaše butine, probajte ovu zdravu zamenu od…