• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Imamo najstariji i jedini pravi recept za karbonaru: Danas je uopšte ovako ne pravimo
Foto: Angelo Cavalli / robertharding / Profimedia

Imamo najstariji i jedini pravi recept za karbonaru: Danas je uopšte ovako ne pravimo

CityMagazine
04.02.2024. 1 min Recepti

Poznati istoričar hrane Luka Česari tvrdi da je otkrio originalni recept za špagete karbonare.

On tvrdi da je prvi pomen popularnog klasika testenina pronašao u jednom kuvarskom časopisu iz 1954. godine. Ali, ovaj istorijski recept ima vrlo malo zajedničkog sa našom trenutnom verzijom…

U tom kulinarskom časopisu, prava karbonara, na užas mnogih tradicionalnih Italijana, uključuje beli luk i sir grujer.

Već je dobro poznato da klasična priprema špageta dozvoljava samo još četiri sastojka. Šteta ako u sos umešate kremu, kojoj nema mesta ni u jednom tradicionalnom receptu.

Posle Čezarijevog saopštenja, pobunili su se razni italijanski restorani. Očigledno, kažu, u njihovim restoranima se od početka 20. veka kuva po čuvenom receptu sa jajima, biberom, pekorino sirom i gvancijaleom, sušenom svinjskom slaninom. A sada odjednom u recept treba uključiti beli luk i sir gruiere? Nemoguće!

View this post on Instagram

A post shared by Gambero Rosso (@gambero_rosso)

Bilo kako bilo, jedno je sigurno: ne postoji pisani zapis o receptu za karbonaru u ovom smislu. Česarijeva verzija iz časopisa za kuvanje sredinom 1950-ih možda je zapravo prvi zapisani recept, osim što se nije poklapala sa tradicionalnom italijanskom verzijom.

Prema istoričaru hrane, špageti karbonara su možda nastali tokom Drugog svetskog rata kada su američki vojnici bili stacionirani u Rimu. Istoričar hrane Luka Čezari žali se na mnoge „uprljane“ varijante špageta karbonare.

Oznake:

karbonara

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

proja
Prethodni

Proja, recept za savršen doručak

krofne
Sledeći

Krofne, recept za početnike

Sledeći
krofne
05.02.2024.

Krofne, recept za početnike

Prethodni
03.02.2024.

Proja, recept za savršen doručak

proja

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖