Imamo recept za najmekše cimet rolnice: Mirišu na zimu i savršen su dezert za praznike
Praznici samo što nisu i svi smo već počeli da pretražujemo recepte za pripremu slasnih đakonija uz koje ćemo proslaviti Novu godinu i Božić.
Da bismo vam olakšali pretragu, u pomoć smo pozvali Mira Docića, najpoznatijeg kuvara sa domaćih društvenih mreža, koji nam je dao recept za najmirisnije cimet rolnice.
Zahladnelo je, i konačno može da se provede više od sat vremena pored šporeta. Dakle, vreme je savršeno za pripremu ove poslastice koja celu kuću ispuni prazničnim mirisima.
Potrebno je za testo:
- 250 gr brasna (tip 400)
- kesica suvog kvasca
- 100 ml vode
- so
- 1 kašika šećera
Za fil:
- 100 gr maslaca
- 120 gr tamnog šećera
- 10 gr cimeta
Priprema:
Brašno se proseje, doda se prstohvat soli i kašika šećera unutra i promeša se mutilicom.
Zatim se ubaci kvasac i topla voda, zamesi se i ostavi da nadolazi 2-3 sata pokriveno krpom.
Kad je testo spremno, razvuče se na debljinu od oko pola centimetra, premaže se istopljenim maslacem, pospe se šećerom i cimetom, a zatim urola.
Zatim se seče na deblje komade (oko 4 cm) i slaže u tepsiju. Peče se oko 35 minuta na 170 stepeni.
Ukoliko želite preliv, uzmite 75 gr šećera u prahu i ubacite kašiku mleka, a zatim mešajte dok ne dobijete glazuru.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice