Isprobajte nekoliko delikatesa od šumskog voća
Osim što je zdravo i ukusno, šumsko voće je podatno za najrazličitije recepte. Isprobajte tri koja slede u nastavku, i ujedno iskoristite ovo prirodno blago dok mu je još sezona.
Salata sa mladim spanaćem, šumskim voćem i kozjim sirom
Ko kaže da je šumsko voće predviđeno isključivo za deserte? Evo jednog recepta za izuzetno zdravu i osvežavajuću salatu, koja u sebi kombinuje sve ukuse i teksture.
Sastojci za salatu
- 6 šolja mladog spanaća
- 1 šolja prepolovljenih jagoda
- ½ šolje malina
- ½ šolje borovnica
- ½ šolje kupina
- ⅓ šolje tanko isečenog crvenog luka
- ⅓ šolje izmrvljenog kozjeg sira
- ¼ šolje iseckanih pekan oraha
Sastojci za dresing
- ½ šolje malina
- ¼ šolje maslinovog ulja
- 1 kašičica vinskog sirćeta
- 1 kašičica senfa
- ½ kašičice soli
- mleveni biber po ukusu
Priprema
U veliku činiju ili duboki tanjir rasporedite mladi spanać, jagode, maline, borovnice, kupine, režnjeve crvenog luka, kozji sir, i komadiće pekan oraha. Napravite dresing tako što ćete sastojke ubaciti u blender, i mutiti 30 sekundi dok se sve ne sjedini. Dresing prebacite u staklenu teglicu, pa neka ga svako uz pomoć kašičice doda po ukusu preko svoje porcije salate.
Bonus savet
Slobodno pored spanaća dodajte rukolu, radič, i zelenu salatu. Ako uspete da nađete šumske jagode to će biti idealno, jer će se one još bolje uklopiti sa ostalim sastojcima. U slučaju da ne volite kozji sir, dodajte onaj sa plemenitom buđi. Pekan orahe možete zameniti običnim orasima ili sirovim bademima.
Miks šumskog voća sa limunčelom i mentom
Dozvolite šumskom voću da bez mnogo truda bude glavna zvezda ove specifične i nadasve ukusne voćne salate. Citrusna aroma limunčela i specifični ukus mente dodatno će kreirati poslasticu za pamćenje.
Sastojci
- 1 šolja prepolovljenih jagoda
- 1 šolja malina
- 1 šolja borovnica
- 1 šolja kupina
- ½ šolje šećera
- 1 kašičica narendane kore limuna
- 2 kašičice soka od limuna
- 4 kašičice limunčela
- ½ šolje iscepkanih listića mente
Priprema
Pažljivo pomešajte sve sastojke u činiji, te pustite da odstoje oko 20 minuta. Nakon toga služite u zasebnim staklenim čašama sa visokom drškom, ili lepo dizajniranim činijicama.
Bonus savet
Za zdraviju varijantu običan beli šećer zamenite demeraro, muskovado, ili kokosovim šećerom. Umesto limunčela sipajte amareto, dok u slučaju da želite bezalkoholnu varijantu, iscedite sok od pomorandže.
Gaspaćo od šumskog voća
Lagana hladna supa ne mora da bude samo od povrća, već može i od voća. Šumsko voće će u njoj doći do punog izražaja, a dodatak ekstradevičanskog maslinovog ulja i sveže mlevenog crvenog bibera biće doživljaj za sve hedoniste.
Sastojci
- ½ šolje prepolovljenih jagoda
- ½ šolje malina
- ½ šolje borovnica
- ½ šolje kupina
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice iscepkanih listića bosiljka
- 1 kašičica kore od pomorandže
- 1 kašičica kore od limete
- 1 kašičica soka od pomorandže
- 1 kašičica soka od limete
- ekstradevičansko maslinovo ulje
- mleveni crveni biber
Priprema
Šumsko voće, bosiljak, šećer, izrendanu koru i sok od pomorandže i limete ubacite u činiju i promešajte. Prekrite činiju plastičnom folijom, prebacite je preko šerpe u kojoj na srednje jako vatri vri malo vode, i tako kuvajte vaše sastojke 10 minuta. Nakon toga pustite da se ohladi, a zatim činiju prebacite u frižider na najmanje 4 ili najbolje na 24 sata. Služite hladno, tako što ćete rasporediti voće i sok koje je pustilo u činijice, a zatim preko posuti maslinovo ulje, mleveni crveni biber, i listiće bosiljka.
Bonus savet
Ribizle će se takođe sjajno uklopiti u ovaj gaspaćo, posebno zato što imaju prepoznatljiv kiselkasti šmek. Pravi sladokusci mogu preko svega dodati i po jednu kuglu sladoleda od vanile.
Naslovna slika: www.growbeautifully.monrovia.com, www.showmetheyummy.com i www.eye-swoon.com