Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Isprobajte nekoliko delikatesa od šumskog voća

AUTOR: Isidora Spasić 15 Aug, 2020
Isprobajte nekoliko delikatesa od šumskog voća

Osim što je zdravo i ukusno, šumsko voće je podatno za najrazličitije recepte. Isprobajte tri koja slede u nastavku, i ujedno iskoristite ovo prirodno blago dok mu je još sezona.

Foto: www.growbeautifully.monrovia.com

Salata sa mladim spanaćem, šumskim voćem i kozjim sirom

Ko kaže da je šumsko voće predviđeno isključivo za deserte? Evo jednog recepta za izuzetno zdravu i osvežavajuću salatu, koja u sebi kombinuje sve ukuse i teksture.

Foto: www.downshiftology.com

Sastojci za salatu

  • 6 šolja mladog spanaća
  • 1 šolja prepolovljenih jagoda
  • ½ šolje malina
  • ½ šolje borovnica
  • ½ šolje kupina
  • ⅓ šolje tanko isečenog crvenog luka
  • ⅓ šolje izmrvljenog kozjeg sira
  • ¼ šolje iseckanih pekan oraha

Sastojci za dresing

  • ½ šolje malina
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • 1 kašičica vinskog sirćeta
  • 1 kašičica senfa
  • ½ kašičice soli
  • mleveni biber po ukusu
Foto: www.downshiftology.com

Priprema

U veliku činiju ili duboki tanjir rasporedite mladi spanać, jagode, maline, borovnice, kupine, režnjeve crvenog luka, kozji sir, i komadiće pekan oraha. Napravite dresing tako što ćete sastojke ubaciti u blender, i mutiti 30 sekundi dok se sve ne sjedini. Dresing prebacite u staklenu teglicu, pa neka ga svako uz pomoć kašičice doda po ukusu preko svoje porcije salate.

Foto: www.downshiftology.com

Bonus savet

Slobodno pored spanaća dodajte rukolu, radič, i zelenu salatu. Ako uspete da nađete šumske jagode to će biti idealno, jer će se one još bolje uklopiti sa ostalim sastojcima. U slučaju da ne volite kozji sir, dodajte onaj sa plemenitom buđi. Pekan orahe možete zameniti običnim orasima ili sirovim bademima.

Foto: www.downshiftology.com

Miks šumskog voća sa limunčelom i mentom

Dozvolite šumskom voću da bez mnogo truda bude glavna zvezda ove specifične i nadasve ukusne voćne salate. Citrusna aroma limunčela i specifični ukus mente dodatno će kreirati poslasticu za pamćenje.

Foto: www.myrecipes.com

Sastojci

  • 1 šolja prepolovljenih jagoda
  • 1 šolja malina
  • 1 šolja borovnica
  • 1 šolja kupina
  • ½ šolje šećera
  • 1 kašičica narendane kore limuna
  • 2 kašičice soka od limuna
  • 4 kašičice limunčela
  • ½ šolje iscepkanih listića mente
Foto: www.tasteofhome.com

Priprema

Pažljivo pomešajte sve sastojke u činiji, te pustite da odstoje oko 20 minuta. Nakon toga služite u zasebnim staklenim čašama sa visokom drškom, ili lepo dizajniranim činijicama.

Foto: www.showmetheyummy.com

Bonus savet

Za zdraviju varijantu običan beli šećer zamenite demeraro, muskovado, ili kokosovim šećerom. Umesto limunčela sipajte amareto, dok u slučaju da želite bezalkoholnu varijantu, iscedite sok od pomorandže.

Foto: www.morethanburnttoast.blogspot.com

Gaspaćo od šumskog voća

Lagana hladna supa ne mora da bude samo od povrća, već može i od voća. Šumsko voće će u njoj doći do punog izražaja, a dodatak ekstradevičanskog maslinovog ulja i sveže mlevenog crvenog bibera biće doživljaj za sve hedoniste.

Foto: www.eye-swoon.com

Sastojci

  • ½ šolje prepolovljenih jagoda
  • ½ šolje malina
  • ½ šolje borovnica
  • ½ šolje kupina
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice iscepkanih listića bosiljka
  • 1 kašičica kore od pomorandže
  • 1 kašičica kore od limete
  • 1 kašičica soka od pomorandže
  • 1 kašičica soka od limete
  • ekstradevičansko maslinovo ulje
  • mleveni crveni biber
Foto: www.eatsimplefood.com

Priprema

Šumsko voće, bosiljak, šećer, izrendanu koru i sok od pomorandže i limete ubacite u činiju i promešajte. Prekrite činiju plastičnom folijom, prebacite je preko šerpe u kojoj na srednje jako vatri vri malo vode, i tako kuvajte vaše sastojke 10 minuta. Nakon toga pustite da se ohladi, a zatim činiju prebacite u frižider na najmanje 4 ili najbolje na 24 sata. Služite hladno, tako što ćete rasporediti voće i sok koje je pustilo u činijice, a zatim preko posuti maslinovo ulje, mleveni crveni biber, i listiće bosiljka.

Foto: www.in.pinterest.com

Bonus savet

Ribizle će se takođe sjajno uklopiti u ovaj gaspaćo, posebno zato što imaju prepoznatljiv kiselkasti šmek. Pravi sladokusci mogu preko svega dodati i po jednu kuglu sladoleda od vanile.

Foto: www.cupcakesandcrablegs.com

Naslovna slika: www.growbeautifully.monrovia.com, www.showmetheyummy.com i www.eye-swoon.com

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Najnovije - Gastro

4 recepta za zdrave zimske smutije

Ukoliko izbegavate smutije tokom zime, jer imate osećaj da više prijaju leti kao vid osveženja, danas vam predstavljamo recepte koji…

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…