Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

City letnja preporuka #30: Food concept store Zadruga

AUTOR: CityMagazine 16 Aug, 2020
City letnja preporuka #30: Food concept store Zadruga

U centru Beograda, na Vračaru, restoran Zadruga predstavlja svojevrstan food concept store u kome se pripremaju jela od hemijski netretiranih namirnica, sa čistim ekološkim poreklom. Svaki gost, već pogledom na jelovnik može da vidi da su namirnice od kojih se priprema hrana sveže i lokalne namirnice a meso iz slobodnog uzgoja.

Misija restorana Zadruga je da nas vrati prirodi i da spoji selo i grad tako što će se na stolu gradskog potrošača naći netretirane namirnice uzgajane s puno ljubavi kao što su u davna vremena činile naše bake. U modernom prostoru u Makenzijevoj ulici na Vračaru, Zadruga nudi gostima zdravu, kvalitetnu, prirodnu hranu s kontrolisanim poreklom iz ekološki čistih područja. Izbor jela i pića prati godišnja doba, a hrana se priprema od najkvalitetnijih namirnica koje stižu s lokalnih gazdinstava. Pored toga, tu je i prodavnica u kojoj možete da kupite zdrave proizvode (od namaza, turšije, meda i brašna, do slatkih sirupa i sokova).

Filosofija Zadruga Food Concept-a glasi: Od plodne zemlje do vašeg stola, a to je pravi put u svetlu budućnost ishrane, samim tim i ugostiteljstva. U restoranu je moguće kupiti i domaću sortu jabuke „budimku”, krompir, luk, šargarepu, staru sortu pasulja „naja” ili belog kukuruza „osmak”. Da bi približili prirodu čoveku, ispred restorana je posejana bašta po principu permakulture (održiva poljoprivreda). Zeleni se i šareni u Makenzijevoj ulici.

Fotografije: Edvard Nalbantjan / tumagazin.rs

Makenzijeva 43

Najčitanije

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Zašto nikada ne bi trebalo da pijemo rakiju pre jela?

Popiti čašicu ili dve rakije pre jela čest je običaj kod kuće ili u restoranu, ali ta navika ne otvara…

7 odevnih predmeta u koje vredi uložiti novac dok su na popustu

Crna nedelja prilika je da se po povoljnijim cenama pripremimo za predstojeće praznike, i tako obradujemo sebe i najbliže. Mnogi…

Kraljica Leticija jednim detaljem pobrala sve simpatije

Zvanična poseta španske kraljevske porodice Švedskoj još jedna je prilika da uživamo u modnim izdanjima dame iz naslova. Iako je…

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Najnovije - Gastro

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…