Isprobajte zimsku čorbu sa prazilukom i krompirom
Ukoliko vam je ponestalo ideja šta da spremite za ručak, a pristalica ste zdrave ishrane – imamo sjajan predlog za vas. Čorba koju ćemo vam predstaviti ne samo da će vas zagrejati po ovom hladnom vremenu, već ćete uživati i u bogatom ukusu. Tri, dva, jedan, krećemo sa uputstvom…
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 krompira
- 3 praziluka
- 1 crni luk
- 2 cele glavice belog luka
- 2 kašike maslaca
- 1 l bujona od povrća
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica maslinovog ulja
- malo majčine dušice
- so
- biber
Priprema:
1. Odrežite vrh glavice belog luka. Površinu reza premažite maslinovim uljem i po ukusu začinite solju i biberom. Zatim ih zamotajte u aluminijumsku foliju i pecite 30 minuta na 200° C. Zatim, u većoj činiji temeljno očistite luk i izgnječite ga viljuškom.
2. Oljuštite krompir i isecite ga na manje komade. Praziluk prepolovite i tanko narežite, a crni luk ogulite i sitno naseckajte.
3. U dubljoj šerpi zagrejte maslac i pržite crni luk na srednjoj vatri nekoliko minuta da se cakli. Dodajte praziluk, krompir i majčinu dušicu, te mešajte dok ne omekša. Na kraju dodajte izgnječeni beli luk i prelijte bujonom.
4. Sačekajte da čorba prokuva, pa smanjite vatru i poklopite. Kuvajte oko 20 minuta, sve dok krompir ne omekša.
5. Smesu izmiksajte u blenderu, a na kraju dodajte limunov sok i poslužite.
Izvor: Aktivni Si
Naslovna fotografija: Julia Kicova / Unsplash
No Comment! Be the first one.